Η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να συμβιβαστούν όσον αφορά τα ζητήματα που εμποδίζουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενώ τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν προς τα εμπρός, και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.

Σε ομιλία της, ανέφερε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα είναι ένας παθητικός συμμετέχων. Θα πιέσουμε τις πλευρές να διαμορφώσουν τις θέσεις τους για τα ζητήματα κλειδιά χωρίς καθυστέρηση, με καλή πίστη, και με αληθινή σαφήνεια. Θα εργαστούμε για να γεφυρώσουμε τα χάσματα, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις και αναμένοντας ουσιώδεις απαντήσεις.
Η ομιλία της Κλίντον στο Saban Forum του Brookings Institution αποτέλεσε την πρώτη της εκτεταμένη αναφορά στο Μεσανατολικό μετά την εγκατάλειψη των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να πείσει το Ισραήλ να αναστείλει την ανέγερση νέων εποικισμών, βήμα που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν απαραίτητο για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων που εκτροχιάστηκαν λίγο μετά την έναρξή τους το Σεπτέμβριο.

Τα κεντρικά ζητήματα είναι τα σύνορα, η ασφάλεια, οι εποικισμοί, το νερό, οι πρόσφυγες και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ που το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του αλλά και οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που θα ιδρύσουν στο μέλλον.

Σύμφωνα πάντα με την Κλίντον, και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρα για να επιδιώξουν μια ειρηνευτική συμφωνία το συντομότερο, οι Ισραηλινοί διότι τα δημογραφικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι μπορεί να καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα και οι Παλαιστίνιοι για να δοθεί τέλος στην έλλειψη ειρήνης και στην κατοχή που άρχισε το 1967.