Στην πλατεία Μπουράκου ντο Λούμε στο κέντρο του Ρίο στη Βραζιλία θα «ζει» για πάντα η δολοφονημένη αφροβραζιλιάνα δημοτική σύμβουλος Μαριέλε Φράνκου, καθώς χθες, που θα είχε γενέθλια, εγκαινιάστηκε το άγαλμα που φτιάχτηκε προς τιμή της. Το μνημείο την εικονίζει χαμογελαστή και με υψωμένη την αριστερή γροθιά.

Το χάλκινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος είναι του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Έντγκαρ Ντουβιβίρ, που χρηματοδοτήθηκε με δωρεές. Η Φράνκου οργάνωνε στη συγκεκριμένη πλατεία πολιτικές συγκεντρώσεις για να ενημερώνει για τη δουλειά της στο δημοτικό συμβούλιο όταν ήταν μέλος του.

Μέλος του κόμματος της αριστεράς PSOL, λεσβία, μητέρα ενός κοριτσιού ηλικίας 23 ετών σήμερα, η Μαριέλε Φράνκου αγωνιζόταν για χρόνια εναντίον της δυσανάλογης αστυνομικής βίας και υπέρ των δικαιωμάτων των κατοίκων των φτωχογειτονιών, ειδικά των νεαρών μαύρων, των γυναικών, των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Σε μια κοινωνία άκρως ρατσιστική, το άγαλμα της Μαριέλε Φράνκου τοποθετήθηκε για να μας θυμίζει τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε», είπε η Μόνικα Μπενίσιου, η σύντροφος της δολοφονημένης δημοτικής συμβούλου.

Η δολοφονία

Γεννημένη στη Μαρέ, μεγάλο συγκρότημα από φαβέλες στο Ρίο, η Μαριέλε Φράνκου δολοφονήθηκε από ένοπλο μαζί με τον οδηγό της, τον Άντερσον Γκόμες, στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 38 ετών. Το αυτοκίνητο που τη μετέφερε έγινε κόσκινο από τις σφαίρες, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από μια συνεδρίαση στο κέντρο.

Η δολοφονία της χαρισματικής πολιτικού είχε προκαλέσει σάλο και έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη Βραζιλία και στο εξωτερικό. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό της, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία όσον αφορά τη δολοφονία της.

Τον Μάρτιο του 2019, οι αρχές συνέλαβαν δύο αστυνομικούς, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο φερόμενος ως δολοφόνος και ο δεύτερος ο οδηγός του αυτοκινήτου το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην καταδίωξη της πολιτικού. Τους βάραιναν επίσης υποψίες ότι συνδέονταν με παραστρατιωτικές οργανώσεις που έσπερναν τον τρόμο σε ορισμένες λαϊκές συνοικίες στο Ρίο.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι διέπραξαν το έγκλημα και παραμένουν προφυλακισμένοι, ενόψει της ετυμηγορίας της δικαιοσύνης. Όμως η Αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα: ποιος διέταξε να δολοφονηθεί η Μαριέλε Φράνκου και γιατί.