Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εμμένουν στο θέμα του εποικισμού, αντίθετα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

«Πιστεύω πως πρέπει να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του εποικισμού και να δεσμευτούμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις για τα βασικά θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο Μπαράκ.

Ο ίδιος τόνισε πως ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην περιοχή. «Είναι μια ανάγκη στρατηγικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον Ιτζχάκ Μόλχο απεσταλμένο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μια ημέρα πριν την συνάντηση στην οποία θα ανακοινώσει τις νέες προτάσεις της για την διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η κ.Κλίντον ήθελε να ακούσει «την ισραηλινή άποψη για τον καλύτερο τρόπο ώστε να υπάρξει πρόοδος», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.