Ρωσικές αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξετάσουν drones με πολεμικές ικανότητες, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και δορυφορικές εικόνες που διαθέτει το CNN.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο δίκτυο, το Ιράν ξεκίνησε να παρουσιάζει στη Ρωσία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), γνωστά και ως drones, “Shahed-191” και “Shahed-129”, στο αεροδρόμιο Κασάν νότια της Τεχεράνης τον Ιούνιο.

Και τα δύο μοντέλα έχουν ικανότητα να μεταφέρουν πυραύλους ακριβείας.

«Έχουμε πληροφορίες ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προμηθεύσει τη Ρωσία με αρκετές εκατοντάδες UAV, συμπεριλαμβανομένων με πολεμικές ικανότητες», δήλωσε ο Σάλιβαν στο CNN.

«Εκτιμούμε ότι επίσημη ρωσική αντιπροσωπεία είδε πρόσφατα παρουσίαση των ιρανικών UAV με ικανότητες επίθεσης», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε εικόνες που τραβήχτηκαν τον Ιούνιο με τα ιρανικά drones που είδε η ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμα ότι εξ όσων γνωρίζουν οι ΗΠΑ, η επίσκεψη του Ιουνίου «ήταν η πρώτη φορά που ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε αυτό το αεροδρόμιο για μια τέτοια παρουσίαση».

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το αεροδρόμιο για μια παρόμοια παρουσίαση ξανά στις 5 Ιουλίου.