Συναγερμός έχει σημάνει σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς ο καύσωνας που σαρώνει την Ιβηρική, όχι μόνο έχει φέρει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αλλά αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες να προκληθούν φωτιές σε δάση.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σανταρέμ (βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας) αναζωπυρώθηκε σήμερα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Λόγω πυρκαγιάς, εξάλλου, οι αρχές διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία σε δύο αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν τη Λισαβόνα με το Πόρτο.

Περίπου 1.600 πυροσβέστες με 430 οχήματα και 25 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση 19 ενεργών εστιών, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας.

Υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών διατρέχει επίσης η Ισπανία – ιδιαίτερα η περιφέρεια Καστίλης και Λεόν και η περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα. Στην Ορένσε της βορειοδυτικής Ισπανίας, ο υδράργυρος πλησιάζει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτήν την εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης, σε μεγάλο τμήμα της Αγγλίας και της Ουαλίας. Χαρακτηριστικά, η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ανέφερε σήμερα ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιβηρική θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει κι άλλες χώρες.