Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την παραμονή του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι ένα «θαύμα» ή η «αδυναμία» να βρεθεί ένα άτομο, που μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο και υπεραμύνθηκε τον εαυτό του, φωνάζοντας «όχι, όχι, όχι» στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί, μετά το κύμα φυγής στελεχών από την κυβέρνηση του, που έχει λάβει ψήφο ανοχής πριν από λίγο καιρό.

Ταυτόχρονα, φίλοι, σύμμαχοι, συνεργάτες, ακόμα και οι ίδιοι οι Συντηρητικοί τον «αδειάζουν» και διαφωνούν με την ηγεσία του, παρόλο που συμφωνούσαν μερικά 24ωρα πριν… Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι πως οι τριγμοί ξεκίνησαν από τις παραιτήσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, μόνο που ο τελευταίος είχε λόγο, ώστε να υποστηρίζει μέχρι πρότινος τον Τζόνσον.

Μπόρις Τζόνσον

Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σουνάκ είχε εφαρμόσει μια σκληρή οικονομική πολιτική που έφερε στα όρια αρκετούς Βρετανούς, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγος του -που διαθέτει η ίδια και η οικογένεια της δισεκατομμύρια-, έχει ειδικό καθεστώς για να μην πληρώνει φόρους. Μάλιστα, όταν κυκλοφόρησε η είδηση, ο Σουνάκ υπερασπίστηκε την σύζυγο του και ζήτησε τον λόγο από όσους την κατήγγειλαν, ενώ ο Τζόνσον αρνήθηκε κατηγορηματικά να συζητήσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, αποκαλύπτονταν συνέχεια και από ένα αδίκημα βουλευτών των Συντηρητικών (συνήθως ήταν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων ), με τον Τζόνσον να υπερασπίζεται πάντα τα μέλη του κόμματος του και να τους απομακρύνει ή να ζητάει εξηγήσεις, μόνο όταν ήταν αρκετά αργά.

Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ

Μάλιστα, δημοσιογράφος της Sun ανέφερε πως η «Επιτροπή 1922» των Συντηρητικών άλλαξε τον νόμο, ώστε να γίνει πρόταση μομφής εναντίον του. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ανέφεραν πως μέχρι στιγμής δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.

Τελεσίγραφο από υπουργούς

Σύμφωνα με το news.sky.com, υπουργοί του Τζόνσον του παρέδωσαν τελεσίγραφο, όπου αναφέρουν πως θα αποχωρήσει είτε αυτός, είτε εκείνοι από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η ομάδα που κάλεσε τον Τζόνσον σε παραίτηση αποτελείται από τους εξής: τον Ναντίμ Ζαχάουι, υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ουαλίας Σάιμον Χαρτ, τον Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, τον υπουργό Στέγασης Κιτ Μάλτχαουζ και τον υπ. Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Επίσης, μεταξύ των αξιωματούχων που παρέδωσαν το τελεσίγραφο ήταν και η Μισέλ Ντόνελα, που διορίστηκε χθες υπουργός Παιδείας.

Κύμα παραιτήσεων

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.

Επίσης, τουλάχιστον 31 υπουργοί, υφυπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πλέον παραιτηθεί.

Ακολουθεί μια λίστα ανώτατων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους:

Υπουργοί

  • Ρίσι Σούνακ από υπουργός Οικονομικών
  • Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας
  • Ρέιτσελ Μακλίν από υπουργός Μεταφορών
  • Μάικ Φριερ από υπουργός Ισότητας

Υφυπουργοί

  • Στιούαρτ Άντριου από υφυπουργός Στέγασης
  • Τζο Τσόρτσιλ, από υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων
  • Βικτόρια Άτκινς από υφυπουργός Δικαιοσύνης
  • Τζον Γκλεν, από υφυπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Ρόμπιν Γουόκερ από υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης
  • Γουίλ Κουίνς από υφυπουργός Παιδείας

Άλλοι

  • Κέμι Μπάντενοχ
  • Νιλ Ο’ Μπράιεν
  • Άλεξ Μπούργκχαρτ
  • Λι Ρόουλι
  • Τζούλια Λόπεζ
  • Μιμς Ντέιβις από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας
Μπόρις Τζόνσον

Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να αναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του;

Ακολουθεί παράθεση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό:

  • Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.
  • Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εσωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.
  • Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν κι άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.
Μπόρις Τζόνσον

Εύρεση διαδόχου

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

  • Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.
  • Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.
  • Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.
  • Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.
  • Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.