Δύο ιησουίτες δολοφονήθηκαν την Δευτέρα στο Μεξικό μέσα σε εκκλησία. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας μπήκε στην εκκλησία προσπαθώντας να ξεφύγει, από ένοπλους που τον καταδίωκαν. Αυτό ανακοίνωσε χθες Τρίτη η La Compañía de Jesús («Συντροφιά του Ιησού»), το θρησκευτικό τους τάγμα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους δράστες να τού παραδώσουν τα πτώματά τους.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίθεση διαπράχθηκε σε απομονωμένη, ορεινή περιοχή στην πολιτεία Τσιουάουα, εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο βαθιές χαράδρες, εστία των αυτοχθόνων Ταραουμάρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι ένοπλοι καταδίωξαν τον άνδρα, που κατά όσα έχουν γίνει γνωστά ήταν τουριστικός οδηγός, ως το εσωτερικό της εκκλησίας στο χωριό Σεροκάου.

«Πιστεύουμε ότι (…) οι δύο ιησουίτες επενέβησαν», δήλωσε ο επικεφαλής του τάγματος των ιησουιτών του Μεξικού, ο Λουίς Χεράρδο Μόρο Μαδρίδ, ο οποίος επικαλέστηκε τη μαρτυρία τρίτου ιερωμένου, που ήταν παρών.

«Ο δράστης πυροβόλησε τον άνδρα που καταδίωκε και τους δύο ιησουίτες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Radio Formula. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι τρεις άνδρες έπεσαν νεκροί. «Λυπάμαι, αλλά θα πάρουμε τα πτώματα», είπε ο ένοπλος που άνοιξε πυρ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ιησουιτών.

«Απαιτούμε δικαιοσύνη και την ανάκτηση των πτωμάτων των αδελφών μας που πήραν από την εκκλησία οι ένοπλοι», ανέφερε το τάγμα των ιησουιτών του Μεξικού.

Η Συντροφιά του Ιησού ζητεί ακόμη «μέτρα προστασίας», καθώς τα εγκλήματα αυτά δεν είναι «μεμονωμένα», αντίθετα «καθημερινά άνδρες και γυναίκες δολοφονούνται αυθαίρετα».

Η διάσκεψη των επισκόπων του Μεξικού επίσης καταδίκασε την «τραγωδία» και αξίωσε να διενεργηθεί «ταχεία έρευνα» και περισσότερη ασφάλεια για τα μέλη εκκλησιών στη χώρα.

Οι δύο ιησουίτες, ο Χαβιέρ Κάμπος Μοράλες και ο Χοακίν Σέσαρ Μόρα Σαλασάρ, «επιτελούσαν, εδώ και πάνω από 20 ως 30 χρόνια αντίστοιχα, σημαντικό κοινωνικό και ποιμενικό έργο» στην απομονωμένη περιοχή, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό.

Οι δύο άνδρες προσπαθήσουν ιδίως να προστατεύσουν «τον πολιτισμό της κοινότητας των Ραράμουρι σε όλες τις διαστάσεις του» και «το περιβάλλον», συνέχισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αναγνώρισε πως αρκετές απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες στην Τσιουάουα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της παρουσίας του «οργανωμένου εγκλήματος».

«Φαίνεται πως υπάρχουν ήδη πληροφορίες για τους φερόμενους ως δράστες αυτού του εγκλήματος», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα όρη στην Τσιουάουα αποτελούν μέρος της οδού διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, για τον έλεγχο του οποίου συγκρούονται διάφορα καρτέλ. Ιερωμένοι προσπαθούν σε κάποιες περιοχές του Μεξικού να ενεργούν ως μεσολαβητές ανάμεσα σε κατοίκους και στους εκτελεστές –τους «sicarios»– του οργανωμένου εγκλήματος. Στις πολιτείες Μιτσοακάν (δυτικά) και Γκερέρο (νότια), κάποιοι ιερωμένοι προσπαθούν μέσω διαλόγου με τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της βίας.

Περίπου τριάντα ιερωμένοι έχουν δολοφονηθεί την τελευταία δεκαετία στο Μεξικό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Centro Católico Multimedial.