Συνεχίζεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις βορειοδυτικές περιοχές της Αλβανίας που επλήγησαν από τις χειρότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες των τελευταίων 150 χρόνων.

Στο λιμάνι του Δυρραχίου έφθασε βοήθεια από την περιφέρεια Απουλία της Ιταλίας, συνοδεία ανδρών των ειδικών ομάδων πολιτικής προστασίας και διάσωσης.

Στην ανθρωπιστική βοήθεια συμπεριλαμβάνονται δύο οχήματα 4Χ4, με πλήρη τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, αντλίες νερού, κρεβάτια κατασκήνωσης, γεννήτριες και τρόφιμα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή Σκόδρα 15 φορτηγά και πέντε ασθενοφόρα.

Οι πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Αλβανία στη δύσκολη αυτή στιγμή ήταν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Η Ελλάδα απέστειλε δύο ελικόπτερα, με δυναμικότητα μεταφοράς έως και τρεις τόνους βοήθειας και η Τουρκία έστειλε ένα ελικόπτερο διάσωσης, δύο S-70 με 22 αξιωματικούς και ιατρικό προσωπικό.

Στη Σκόδρα, η οποία έχει «βουλιάξει» στο νερό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στους πλημμυρισμένους δρόμους να συνεχίζει να διεξάγεται με βάρκες, έχουν αναπτυχθεί 1.400 αστυνομικοί και στρατιώτες, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων και στη διανομή των τροφίμων στις απομονωμένες οικογένειες.