Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη (8/6) οι οκτώ άνδρες που κατηγορούνται για την κλοπή έργου του Banksy από το Μπατακλάν. Η τοιχογραφία του γνωστού βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου ήταν αφιερωμένη στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015.

Κατηγορούμενοι για την κλοπή του γκράφιτι που δείχνει μία γυναίκα με μαντίλα να θρηνεί είναι επτά Γάλλοι και ένας Ιταλός.

Το εν λόγω έργο που κοσμούσε μια πόρτα εξόδου κινδύνου του θεάτρου Μπατακλάν στο Παρίσι όπου 90 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ένοπλων ισλαμιστών δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Η πόρτα, η οποία εκλάπη τον Ιανουάριο του 2019, βρέθηκε το 2020 σε μια αγροικία από την ιταλική αστυνομία και επιστράφηκε στη Γαλλία.

«Πολλοί άνθρωποι από το κοινό είχαν διαφύγει μέσω αυτής της πόρτας. Βίωσε, άκουσε και είδε όλη τη σφαγή», είχε πει τότε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Ρώμη Κριστιάν Μασέ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Banksy, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστική, έχει γίνει μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής με μια σειρά από έργα του- τα οποία αποτελούν σχόλια για κοινωνικά θέματα και τα έχει φιλοτεχνήσει σε δημόσιους χώρους.