Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της Ρωσίας, γιατί έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους και εμπόδισαν την άφιξη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγει η Μόσχα.

Έτσι, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος «Roscosmos», Nτμίτρι Ρογκόζιν, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter προειδοποίησε τις τρεις χώρες των Βαλκανίων, ότι μπορούν να δεχτούν επίθεση από τον διηπειρωτικό πύραυλο «Satan II», ο οποίος χαρακτηρίζεται από το Κρεμλίνο ως το «ισχυρότερο πυρηνικό όπλο του πλανήτη».

«Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον “Sarmat” (σ.σ. Η επίσημη ονομασία του ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία».

Σημειώνεται, ότι στις 20 Απριλίου η Ρωσία είχε κάνει δοκιμές με το συγκεκριμένο όπλο, εκτοξεύοντας πύραυλο «Satan II» από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας, ο οποίος έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει πως «το νέο σύστημα διαθέτει τις υψηλότερες προδιαγραφές από άποψη τακτικής και τεχνολογίας και είναι σε θέση να αντιπαρέλθει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».