Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί σήμερα η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Το αδιανόητο συνέβη» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες και πρωτοφανές» το μέτρο που έλαβαν οι τρεις χώρες.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Μόσχα. «Το βασικό ζήτημα είναι κανείς να μην μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με την Σερβία», πρόσθεσε. Παράλληλα το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» την στάση των τριών χωρών.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των διπλωματικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι δεν θα εμποδίσουν την Μόσχα να διατηρήσει επαφές με φιλικές χώρες.

Σεργκέι Λαβρόφ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν εξέφρασε την λύπη του για την «παρεμπόδιση» της επίσκεψης Λαβρόφ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο και δοκιμασμένο φίλο της Σερβίας» ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Θεωρώντας ότι εκείνοι που εμπόδισαν την επίσκεψη του Λαβρόφ «δεν θέλουν ειρήνη» και «ονειρεύονται να νικήσουν την Ρωσία», είπε ότι «η Σερβία είναι υπερήφανη που δεν συμμετέχει στην αντιρωσική υστερία» και ότι «οι χώρες που συμμετέχουν μπορούν να ντρέπονται».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζει τη δυσαρέσκειά του

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες που εμπόδισαν την άφιξή στο Βελιγράδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους διατηρώντας την στρατιωτική της ουδετερότητα» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Aleksandar Vučić / Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο Ρώσος πρέσβεις ενημέρωσε το Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τους λόγους που ανάγκασαν το Σεργκέι Λαβρόφ να ματαιώσει την επίσκεψη του στο Βελιγράδι παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα την Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως ανήγγειλε το γραφείο του, θα αποκαλύψει σήμερα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης όλο το παρασκήνιο σχετικά με την ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.