Μία επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε χθες ότι διερευνά μία επένδυση από τη Σαουδική Αραβία, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,86 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε μία εταιρία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων διερευνά αν εσείς (Τζάρεντ Κούσνερ) καταχραστήκατε την κυβερνητική σας θέση προκειμένου να αποσπάσετε δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και επίσης, αν τα προσωπικά χρηματοοικονομικά σας συμφέροντα επηρέασαν ανάρμοστα την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον πεθερό σας, πρώην πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε σε μία χθεσινή επιστολή της, η Δημοκρατική Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνεϊ, που ηγείται της αναφερόμενης επιτροπής.

Η Μαλόνεϊ έστειλε την επιστολή στον Κούσνερ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αιτώντας την παράδοση εγγράφων, σχετικά με την επενδυτική εταιρία του (A Fin Management LLC).

Ένας εκπρόσωπος του Κούσνερ δήλωσε στους New York Times ότι ο ίδιος «συμμορφώθηκε με όλους τους νομικούς και ηθικούς κανόνες τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από τη θητεία του στην κυβέρνηση».

Η εταιρεία, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού που της απηύθυνε χθες το Reuters.

Τα αρχειοθετημένα στοιχεία αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η εταιρεία έχει εγγραφεί ως σύμβουλος επενδύσεων, ενώ διαχειρίζεται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,32 δισεκατομμύρια ευρώ) μέσω διαφόρων επενδυτικών οχημάτων.

Σε μία τυπική επένδυση κεφαλαίων, η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να έχει τοποθετήσει τα κεφάλαια της σε ένα ταμείο υπό τη διαχείριση της A Fin και όχι μέσω επενδύσεων στην ίδια την εταιρεία.

Οι λεπτομέρειες της επένδυσης, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Η υποστήριξή σας για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία ήταν ακλόνητη, παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος ερευνούσαν στενά, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες δολοφόνους που συνδέονταν με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και την καταστολή των αντιφρονούντων στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας» ανέφερε στην επιστολή της, η Μαλόνεϊ.

Ο Κούσνερ ενσωμάτωσε την εταιρεία στις επιχειρήσεις του, μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και εξασφάλισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία, μετά από έξι μήνες, πρόσθεσε η βουλευτής.