Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε μεν από τις Βρυξέλλες ότι η νέα έκδοση του προσχεδίου συμπερασμάτων για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου αποτελεί «καλή προσέγγιση», καθώς προβλέπει την εξαίρεση της μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγών. Ωστόσο δεσμεύθηκε να επιδιώξει εγγυήσεις ότι η Ουγγαρία θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει θαλάσσιο πετρέλαιο εάν διακοπεί η προμήθεια μέσω των αγωγών.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βουδαπέστη εισάγει σήμερα άνω του 60% του πετρελαίου της, και το 85% του φυσικού της αερίου, από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και η Βουλγαρία.

Ο Όρμπαν παρέπεμπε σε 20 μέρες σε συμφωνία για εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, ωστόσο, τη Δευτέρα (30/5) ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρέπεμψε σε… 22 μέρες, στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 και 23 Ιουνίου, για να βρεθεί λύση στο «Γόρδιο δεσμό» του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εάν η έκτακτη σύνοδος κορυφής δεν καταλήξει σε συμφωνία.

«Η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό», είπε ο Ούγγρος στους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Με τις παρατηρήσεις του, ο Όρμπαν ουσιαστικά αντέκρουσε άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες της ΕΕ που επέμειναν ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι κυρίως τεχνικά σε αυτό το στάδιο, και θα μπορούσαν να επιλυθούν από αρμόδιους αξιωματούχους.

Ο Όρμπαν εξακολουθεί να ανθίσταται στο τρέχον συμβιβαστικό σχέδιο, παρόλο που περιλαμβάνει μια εξαίρεση που ζήτησε για το ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών. Ο Όρμπαν είπε ότι θέλει διαβεβαιώσεις ότι η Ουγγαρία θα εξακολουθεί να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο εάν διακοπεί ο εφοδιασμός της μέσω αγωγού.

Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμείνει στη θέση του ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτό θα σήμαινε ότι το ζήτημα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, δύο διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι δεν πρέπει να ερμηνευθούν στην κυριολεξία τα λόγια του Όρμπαν, υποδηλώνοντας ότι ο Ούγγρος ηγέτης μπορεί απλώς να τόνισε πόσο πολιτικά σημαντικό είναι το θέμα. Γεγονός που φάνηκε και από την μετέπειτα χρονικά τοποθέτησή του.