Υπερπτήσεις από βομβαρδιστικά της Κίνας και της Ρωσίας κατήγγειλε η Ιαπωνία, με το Τόκιο να διαμαρτύρεται επίσημα στο Πεκίνο και την Μόσχα, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι δήλωσε ότι οι υπερπτήσεις έγιναν κοντά στην ιαπωνική επικράτεια, με αποτέλεσμα να απογειωθούν ιαπωνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν.

Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως αυτές οι κοινές σινορωσικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν ενώ το Τόκιο φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της Quad, μιας άτυπης συμμαχίας στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Κοινά γυμνάσια περιπολίας υποστηρίζει Πεκίνο – Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό και ανέφερε ότι ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, πρόσθεσε στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων.

Επίσης, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία, στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας».

Πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ

Λευκός Οίκος

«Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.

«Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της», είπε ο αξιωματούχος.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Δεν είναι σαφές αν τα γυμνάσια σχεδιάστηκαν για να συμπέσουν με το πρώτο ταξίδι του Μπάιντεν ως προέδρου στην Ασία, όπου επισκέφθηκε τις συμμαχικές Νότια Κορέα και Ιαπωνία, και σήμερα συνάντησε τους ηγέτες της δημοκρατικής Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας –συλλογικά γνωστές ως Quad– στη δεύτερη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο.