Στη λίστα Rich List που δημοσιεύει κάθε χρόνο η εφημερίδα Sunday Times, σε αυτή δηλαδή με τους πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου έχουμε και φέτος Κυπριακές και ελληνικές παρουσίες.

Ξεκινώντας από τους Κύπριους στην 77η θέση βρίσκεται ο μεγιστάνας του real estate Τζον Χριστοδούλου, με περιουσία 2,35 δισεκατομμυρίων λιρών. Στην 80ή είναι ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη με 2,193 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η οικογένεια Λαζαρή στην 81η θέση με 2,125 δισεκατομμύρια, χάρις σε ένα μεγάλο πορτφόλιο ακινήτων. Στην 101η θέση τώρα είναι ο ιδρυτής της EasyJet και του ομίλου Easy, Στέλιος Χατζηϊωάννου.

Στη 18η θέση με περιουσία 8,3 δισεκατομμυρίων λιρών ο Νορβηγός μεγαλοεφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν, αλλά με κυπριακή υπηκοότητα.

Όσον αφορά στις ελληνικές παρουσίες, στην 71η θέση βρίσκεται ο Τέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,513 δισεκατομμύρια λιρες, με μεγάλη συμμετοχή στον κολοσσό πρώτων υλών Glencore.

Ο Κρις Ρόκος, επικεφαλής μεγάλου hedge fund είναι 104ος στη λίστα με περιουσία 1,75 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Λογοθέτης και οι οικογένειές τους (Libra Group: ναυτιλία, ακίνητα κ.ά) συγκεντρώνουν 660 εκατομμύρια λίρες και βρίσκονται στη θέση 246.

Στην κορυφή της φετινής Rich List είναι οι Σρι και Γκόπι Χιντούτζα. Οι ινδικής καταγωγής βιομήχανοι αδερφοί, που δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πλέον των ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν περιουσία 28,472 δισεκατομμυρίων λιρών. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχουν καταγράψει ποτέ οι Sunday Times ως ατομική ή οικογενειακή περιουσία στο Ην. Βασίλειο.

Άξιο αναφοράς η μεγάλη μείωση της περιουσίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς από 12,1 δισεκατομμύρια λίρες πέρυσι σε «μόλις» 6 δισεκατομμύρια (κατέχει τη θέση 28 αντί της περσινής 8ης).

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι

Η συμπερίληψη του Σουνάκ στη λίστα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της συζύγου του, αλλά έρχεται σε μια πολιτικά δύσκολη στιγμή για τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Βρετανίας, καθώς αντιμετωπίζει πίεση να αυξήσει τη στήριξη των νοικοκυριών που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με την λίστα «The Sunday Times UK Rich List» το ζευγάρι βρίσκεται στην θέση 222 με καθαρή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

Η Αξάτα Μούρτι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Ο Σουνάκ και η Μούρτι βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο κριτικής αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Μούρτι.

Η Μούρτι ζει με τον σύζυγό της στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά επέλεξε να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Ο Σούνακ την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Σκοπεύει, όπως είπε, κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία για να φροντίσει τους γονείς της. Στη συνέχεια η Μούρτι παραιτήθηκε από αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς και είπε ότι θα πληρώσει φόρους για το εισόδημά της.

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs που έγινε υπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2020, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» για τη χώρα.

Στον κατάλογο των Sunday Times, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1989, κατατάσσονται οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι που κατοικούν στη Βρετανία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει Βρετανούς πολίτες καθώς και άτομα και οικογένειες από το εξωτερικό αλλά που εργάζονται ή ζουν κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 250 πλουσιότεροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου στη λίστα των Sunday Times έχουν αυξήσει την περιουσία τους το τελευταίο 12μηνο κατά 8%, στο ποσό ρεκόρ των 710 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ανάμεσά τους υπάρχουν 177 δισεκατομμυριούχοι, επίσης αριθμός ρεκόρ στα 34 χρόνια ιστορίας του Rich List της βρετανικής εφημερίδας. Οι 250 της φετινής λίστας έχουν αθροιστικά μεγαλύτερη περιουσία από τους 1.000 της λίστας του 2017.