Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι υποτιθέμενη χρήση οπλικών συστημάτων με λέιζερ που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, «υποδεικνύει την ολοκληρωτική αποτυχία της εισβολής τους».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σήμερα (σ.σ. χθες, 18/5) ένας από τους εκπροσώπους του ρωσικού κράτους είπε ότι οι εισβολείς υποτίθεται ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα με λέιζερ στην Ουκρανία. Εικάζεται για… να γλιτώσουν πυραύλους. Πρώτον, είναι αξιοσημείωτο ότι χρειάζονται να μειώσουν τους πυραύλους που εκτοξεύουν και επιπλέον να το δικαιολογήσουν. Ως τώρα, οι περισσότεροι από 2.000 πύραυλοι που έχουν εκτοξευθεί από το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία αποτελούσαν το κύριο απόθεμά τους. Αυτό σημαίνει πως δεν τους έχουν απομείνει και πολλοί».

Συνέχισε λέγοντας: «Δεύτερον, όλοι έχουν δει πως συμπεριφέρεται η Ρωσία στον πόλεμο. Ρίχνει άπειρους κληρούχους στις μάχες λες και είναι αναλώσιμοι. Επιδρομείς που βλέπουν ηλεκτρικές συσκευές για πρώτη φορά στη ζωή τους σε μια ξένη χώρα. Έχουν παλιά σοβιετική θωράκιση, πολεμούν χωρίς σύγχρονη προστασία. Χρησιμοποιούν απαογρευμένες βόμβες φωσφόρου και καίνε σχολεία και σπίτια μ’ αυτές. Και πυραύλους, τους οποίους τους ξόδεψαν για να καταστρέψουν μη στρατιωτικούς στόχους και που εντέλει δεν είχε κανένα στρατιωτικό όφελος. Αυτές τις μέρες χτυπούν μη στρατιωτικούς στόχους στο Μικολάιφ και στη Ντνίπρο».

«Όπως το ναζιστικό wunderwaffe»

Ακολούθως, ο Ουκρανός ηγέτης έκανε σύγκριση της Ρωσίας με τη ναζιστική Γερμανία. «Λοιπόν, στην προπαγάνδα των Ναζί υπήρχε ο όρος “wunderwaffe”, το όπλο-θαύμα. Όσο γινόταν πιο ξεκάθαρο πως δεν θα μπορούσαν να νικήσουν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόση περισσότερη προπαγάνδα έκαναν για το όπλο-θαύμα, το οποίο θα ήταν τόσο δυνατό που θα ανέτρεπε την τύχη του Πολέμου.

Κι εδώ το βλέπουμε να συμβαίνει ξανά στον τρίτο μήνα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Η Ρωσία ψάχνει να βρει το δικό της “wunderwaffe”. Υποτίθεται είναι λέιζερ, το οποίο αποδεικνύει σαφέστατα την ολική αποτυχία τους σε αυτή την εισβολή. Όπως και το φόβο τους να παραδεχτούν τα καταστροφικά λάθη τους σε ανώτατο επίπεδο, τόσο πολιτικό όσο και στρατιωτικό. Έτσι, θα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα όπλα-θαύματα καθώς ο ουκρανικός στρατός θα απελευθερώνει τη γη μας».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος φορούσε μπλούζα με μήνυμα που έγραφε «We are defending our freedom» (σ.σ. υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας), μίλησε και για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ο πόλεμος, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να τον τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» και αποκάλυψε πως υπέγραψε παράταση του στρατιωτικού νόμου και της γενικής επιστράτευσης γιατί «οι πόλεις μας που βρίσκονται υπό κατοχή πρέπει να γνωρίζουν πως η Ουκρανία θα επιστρέψει», είπε νόημα για την Κριμαία.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Αντρίι Σεβτσένκο, τον θρυλικό πρώην ποδοσφαιριστή και μέχρι πριν από μερικούς μήνες πρώην προπονητή της εθνικής Ουκρανίας για τη δουλειά που κάνει με την προώθηση της πλατφόρμας συλλογής δωρεών για την Ουκρανία «Ukraine-United24».

We remember Crimea. And we will never forget 1944 – the genocide of Crimean Tatars committed by the Soviet authorities….

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, May 18, 2022