Η υπουργός της Γερμανίας στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, τόνισε ότι η Τουρκία θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως παρόλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και τα επιχειρήματα της Άγκυρας.

Χαρακτηριστικά, η Κριστίνε Λάμπρεχτ τόνισε ότι «η ένταξη δύο τόσο ισχυρών κρατών – μελών της ΕΕ στο ΝΑΤΟ θα εμπλουτίσει τη Συμμαχία και είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι και η Τουρκία μπορεί να πειστεί για αυτό».

Παράλληλα, ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν αυτό συνεπάγεται και γερμανικές παραχωρήσεις, καθώς ήδη η προηγούμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε διακόψει εν μέρει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία το 2019.

Επίσης, ανέφερε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ωθήθηκαν όμως στη σχετική απόφαση από τις ενέργειες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ως Ευρωπαίοι και ως δημοκράτες, πρέπει αυτή τη στιγμή να σταθούμε δίπλα τους. Ταυτόχρονα, (με την ένταξή τους), ενισχύεται και η δική μας ασφάλεια. Με τις αμυντικές τους δυνατότητες, οι δύο χώρες θα κάνουν το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Λόγω αυτής της κοινής αντίληψης, είμαι βέβαιη ότι η ένταξη θα είναι ταχεία», δήλωσε και επανέλαβε ότι για τη χώρα της «οι πόρτες είναι ανοιχτές».

Ακόμη, αναφερόμενη στις συνέπειες του πολέμου, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν επηρεάζουν την κατάσταση «σε κάθε χώρα».