Η Καρίν Ζαν Πιερ θα διαδεχθεί την ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι, η οποία αποχωρεί από τη θέση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου στις 13 Μαΐου. Έτσι η 44χρονη Καρίν Ζαν Πιερ θα γίνει η πρώτη μαύρη και η πρώτη ομοφυλόφιλη που αναλαμβάνει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημειώνουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

«Είμαι ότι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ: γυναίκα, μαύρη, ομοφυλόφιλη και μαμά», είχε δηλώσει το 2016 η τότε εκπρόσωπος της εθνικής οργάνωσης «MoveOn», Καρίν Ζαν Πιερ. Με την σύντροφό της, ανταποκρίτρια του CNN, Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Σολέιγ Μαλβό Ζαν Πιερ.

Χθες Πέμπτη 5/5, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι την επέλεξε για εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου καθώς έχει όλα τα προσόντα για τη θέση.

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Το ραντεβού της Ζαν Πιερ με την ιστορία

Η Ζαν Πιερ είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και ανοιχτά ομοφυλόφιλη που διορίζεται γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, μια θέση που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1929. Η Dee Dee Meyers έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το ρόλο αυτό, όταν ανέλαβε τη θέση αυτή τη δεκαετία του 1990 υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και αυτό δεν μου διαφεύγει», δήλωσε η κ. Ζαν-Πιερ μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. «Είναι μια πολύ συναισθηματική ημέρα».

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Είπε ότι «επεξεργάζεται» ακόμη τη σημασία του διορισμού της, χαρακτηρίζοντας «τιμή και προνόμιο να βρίσκομαι πίσω από αυτό το βήμα».

Ο κ. Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να διορίσει ανώτατους αξιωματούχους, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δικαστές που να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της Αμερικής, όπου οι λευκοί αποτελούν λιγότερο από το 60% του πληθυσμού, αλλά παραδοσιακά κατέχουν τις περισσότερες κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Η εμπειρία και το παρελθόν της Ζαν Πιερ

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Η Ζαν Πιερ είναι η κύρια αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Μπάιντεν από την ημέρα της ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο του 2021.

Κατά καιρούς είχε πάρει το βήμα στην αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων αντί της απερχόμενης γραμματέως Τύπου Τζεν Ψάκι και πιο συχνά πραγματοποιούσε «κουβέντες» με δημοσιογράφους εκτός κάμερας όταν ο Μπάιντεν ταξίδευε με το Air Force One.

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Προτού συμμετάσχει στην προεδρική εκστρατεία του κ. Μπάιντεν, η Ζαν Πιερ ήταν επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της προοδευτικής ομάδας MoveOn.org και πρώην πολιτική αναλύτρια των ειδησεογραφικών οργανισμών NBC και MSNBC.

Εργάστηκε επίσης σε πολιτικές υποθέσεις στον Λευκό Οίκο του Ομπάμα και στην εκστρατεία επανεκλογής του. «Η Karine όχι μόνο φέρνει την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που απαιτούνται για αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην επικοινωνία σχετικά με το έργο της κυβέρνησης για λογαριασμό του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Γιατί αποχωρεί η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου;

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Η κ. Ψάκι πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση της στις 13 Μαΐου. Ανέλαβε τη θέση ως μέλος της πρώτης ομάδας επικοινωνίας του προέδρου που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Μπάιντεν.

Όταν ξεκίνησε τη δουλειά, η κ. Ψάκι, η οποία έχει δύο μικρά παιδιά, δήλωσε ότι είχε ως στόχο να παραμείνει στο ρόλο της για περίπου ένα χρόνο.

Αναμένεται να αναλάβει ρόλο στο MSNBC αργότερα φέτος. Η Ψάκι εξήρε την Ζαν-Πιερ ως «εταίρο στην αλήθεια», σημειώνοντας τη σημασία του ιστορικού διορισμού.

«Η εκπροσώπηση έχει σημασία και αυτή πρόκειται να δώσει φωνή σε τόσους πολλούς και να δείξει σε τόσους πολλούς τι είναι πραγματικά εφικτό όταν εργάζεσαι σκληρά και ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα», δήλωσε.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Καρίν Ζαν Πιερ

Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ

Η Ζαν Πιερ αναλαμβάνει τον ρόλο της καθώς ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν τη Βουλή και τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την κατάσταση της οικονομίας.

Επίσης, αναλαμβάνει τη θέση της καθώς ο κ. Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια τρομακτική σειρά προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του κλιμακούμενου προγράμματος πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αργότερα αυτό το μήνα και την Ευρώπη τον Ιούνιο.