«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Δύσης, αντί να αποδεχθεί την ήττα στην Ουκρανία», δήλωσαν οι επικεφαλής προπαγανδιστές της Ρωσίας, για την πιο πρόσφατη ανατριχιαστική απειλή από τη Μόσχα.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT και ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα του Κρεμλίνου στον δημοσιογραφικό κόσμο, δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση ότι η ιδέα ότι ο Πούτιν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί είναι «πιο πιθανή» από την ιδέα ότι θα επιτρέψει στη Ρωσία να χάσει τον πόλεμο.

«Είτε θα χάσουμε στην Ουκρανία, είτε θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Νομίζω ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιο ρεαλιστικός, γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζοντας τον ηγέτη μας. Η πιο απίστευτη έκβαση, ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό χτύπημα, μου φαίνεται πιο πιθανή από την άλλη πορεία των γεγονότων», είπε η δημοσιογράφος.

Ανατριχιαστική παραδοχή για πυρηνικό πόλεμο

«Αυτό με τρομάζει από τη μία πλευρά», είπε σε ένα πάνελ εμπειρογνωμόνων που μετακινούνταν νευρικά στις θέσεις τους, «αλλά από την άλλη πλευρά, είναι αυτό που είναι. Εμείς θα πάμε στον παράδεισο, ενώ αυτοί θα πεθάνουν απλά… Όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή».

Η τοποθέτηση της Σιμονιάν για πυρηνικό ολοκαύτωμα είναι απλώς η τελευταία απειλή που διατυπώθηκε από τα ανώτατα επίπεδα του ρωσικού κράτους, αφού ο συνάδελφος προπαγανδιστής Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ίδιος ο Πούτιν απηύθυναν απειλές τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απορρίψει την εν λόγω ρητορική ως τυμβωρυχία, αλλά η αυξανόμενη συχνότητα των απειλών σε συνδυασμό με τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού θα αυξήσει τους φόβους ότι μια αντιπαράθεση τύπου Ψυχρού Πολέμου είναι πλέον μια ρεαλιστική πιθανότητα πριν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης οι δηλώσεις αυτές έρχεται μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση από τη Ρωσία του τελευταίου πυρηνικού πυραύλου της – Sarmat 2 – την περασμένη εβδομάδα, με τον Πούτιν να καυχιέται ότι μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε στη γη και δεν μπορεί να σταματήσει από καμία τρέχουσα πυραυλική άμυνα.