Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της γείτονος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε γνωστό σήμερα πως το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του έχει κοπεί, σε συνέχεια της άρνησης του να πληρώσει τον λογαριασμό για δύο μήνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η ενέργεια είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ήθελα να είμαι η φωνή εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τα πρακτορεία Reuters και AFP, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως θα σταματούσε να πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού τον Φεβρουάριο, οπότε και ζήτησε να σταματήσει η αύξηση των τιμών.

Σήμερα, ο ίδιος ανέφερε, πέρα από το ότι του έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι του στην Άγκυρα, πως οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ανέβει πάνω από 400% μέσα σε τρία χρόνια.

Το ηλεκτρικό έχει κοπεί σε σχεδόν 3,5 εκατ. Τούρκους πολίτες, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η περσινή συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία προκάλεσε εκτόξευση του πληθωρισμού και οδήγησε την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές παντού, από το αέριο και τον ηλεκτρισμό μέχρι τα διόδια, το αλκοόλ, τα εισιτήρια λεωφορείου και τη βενζίνη, τον Ιανουάριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 61% τον Μάρτιο, κατά τις ίδιες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως πολλοί αναλυτές επιρρίπτουν την ευθύνη για την οικονομική κρίση στη χώρα σε μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίου που αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν το 2021.