Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνά της για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου στη χώρα της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «CNN», η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ανέφερε πως η υπηρεσία της διαχειρίζεται «περισσότερες από 5.800 υποθέσεις». «Ακόμη γίνονται οι εκταφές των πτωμάτων από τους ομαδικούς τάφους. Επί του παρόντος, αυτό που βλέπουμε, τώρα, είναι πολλά εγκλήματα πολέμου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είναι απλά εγκλήματα πολέμου. Τώρα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως πολλά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα στη διάρκεια της Δευτέρας (11/4), η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση παρουσιάζοντας τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Μέχρι τις 11 Απριλίου 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 525 παιδιά είναι θύματα στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ένοπλης εισβολής στη χώρα μας από τη Ρωσία», ανέφερε και συνέχισε: «Έχουν χάσει τη ζωή τους 183 παιδιά και παραπάνω από 342 τραυματίστηκαν. Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πλήρεις, μιας και οι έρευνες συνεχίζονται σε μέρη όπου διεξάγονται μάχες τόσο στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές, αλλά και σ’ εκείνες που απελευθερώθηκαν πρόσφατα», υποστήριξε.

Η Βενεντίκτοβα υπογράμμισε πως αυτά τα νούμερα θα αυξηθούν καθώς δεν έχουν υπολογιστεί τα θύματα από πόλεις όπως η Μαριούπολη, αλλά και σε άλλες που έχουν υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από την 24η Φεβρουαρίου που άρχισε η επίθεση των Ρώσων. Βέβαια, η ρωσική πλευρά αρνείται πως έχει χτυπήσει αμάχους.

Επίσης, η Βενεντίκτοβα, αλλά και άλλοι υπεύθυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία και στον ΟΗΕ καταγράφουν και τις ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και λεηλασίες από τους Ρώσους στρατιώτες.