Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βραδινό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς στα social media, ανέφερε πως το νέο πακέτο κυρώσεν των δυτικών κυβερνήσεων κατά της Ρωσίας «δεν είναι αρκετό».

«Οι νέες επενδύσεις στη Ρωσία είναι μπλοκαρισμένες, περιορισμένοι έχουν επιβληθεί στις περισσότερες τράπεζες, οι κυρώσεις κατά προσώπων αυξάνονται καθώς και άλλοι περιορισμοί. Αυτό το πακέτο είναι θεαματικό, αλλά δεν είναι αρκετό», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε: «Αν πραγματικά δεν υπάρξει ένα επώδυνο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αν δεν υπάρξει τροφοδοσία των όπλων που πραγματικά έχουν και τα οποία έχουμε ζητήσει πολλές, τότε από τη μεριά της Ρωσίας θα θεωρηθεί ως μια άδεια για να πάνε πιο μακριά, μια άδεια για να επιτεθούν, μια άδεια να ανοίξουν ένα νέο κύκλο αίματος στο Ντονμπάς».

Ωστόσο, ο Ζελένσκι παρέμεινε αισιόδοξος, λέγοντας: «Είναι ακόμη εφικτό να το αποφύγουμε όλο αυτό. Είναι ακόμη εφικτό να επιβληθούν οι κυρώσεις για τις οποίες επιμένει η Ουκρανία, που επιμένει ο λαός μας. Είναι ακόμη εφικτό να μας δώσετε τα όπλα που πραγματικά θα σταματήσουν αυτή την εισβολή. Η Δύση μπορεί να το κάνει».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Όπως ακριβώς θα μπορούσε να επιβάλλει προληπτικές κυρώσεις πέρυσι και να αποτρέψει τον πόλεμο. Αν το λάθος γίνει και πάλι και δεν υπάρχει εκ νέου προληπτική δράση, τότε θα είναι ένα ιστορικό σφάλμα για όλο το δυτικό κόσμο».

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.

«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.

«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί – ξέρουμε ποιοι είστε – να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

If there is no really painful package of sanctions against Russia and if there is no supply of weapons we really need and have applied for many times, it will be considered by Russia as a permission. A permission to go further. A permission to attack. A permission to start a new bloody wave in Donbas.

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, April 6, 2022