Βαθιά το χέρι στην τσέπη προτίθεται να βάλει ο γνωστός επιχειρηματίας Ντιέγκο Ντέλα Βάλλε, ιδιοκτήτης της εταιρείας υποδημάτων «Τod», προκειμένου να στηρίξει τα έργα συντήρησης του Κολοσσαίου. Όπως δήλωσε, είναι διατεθειμένος να διαθέσει 23 εκατομμύρια ευρώ!

Η ιδέα για τη συντήρηση του Κολοσσαίου από ιδιώτη ανήκει στον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, και στον δήμαρχο της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι οι κρατικοί πόροι είναι ανεπαρκείς και ότι το δημόσιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φέρει σε πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο.

Ο Ντέλλα Βάλλε διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να καλύψει ούτε γωνιά του γνωστότερου μνημείου της Αιώνιας Πόλης με γιγανταφίσες, στις οποίες θα διαφημίζονται οι τσάντες και τα παπούτσια του, εννοώντας ότι η διαφήμιση, στην οποία στοχεύει, είναι μέσω θετικών δηλώσεων του δήμου και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασισθεί έως τώρα, οι κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης των έργων, όπως και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θα βαρύνουν τον χορηγό, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς συνεργάτες του Ντέλα Βάλλε.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, πάντως και του δήμου της Ρώμης, είναι η συντήρηση του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου Φλάβιο να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία το μνημείο θα πρέπει να μείνει ανοικτό για το κοινό, δεδομένου ότι τα εισιτήρια εισόδου του Κολοσσαίου αποφέρουν 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η πρωτοβουλία συντήρησης του Κολοσσαίου, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, που έγινε στόχος αυστηρότατων επικρίσεων μετά την πρόσφατη κατάρρευση αρχαίων κτηρίων στην πόλη της Πομπηίας.