Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καταστρέφει η μεγάλη φωτιά που καίει από χθες σε δασική έκταση στο Ισραήλ, στις πλαγιές του λόφου Κάρμελ, ανατολικά της Χάιφα. Ήδη 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 13.000 αναγκάστηκαν αν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, απείλησαν σπίτια στο χωριό Τιράν ΧαΚάρμελ, το οποίο οι κάτοικοι εγκατέλειψαν από χθες το βράδυ, καθώς ήταν προφανές πως οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να ελέγξουν το μέτωπο. Απειλήθηκαν επίσης άλλα τέσσερα χωριά, που έχουν εκκενωθεί.

Για «καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε χθες τη νύχτα την περιοχή.

«Χάσαμε τον έλεγχο της φωτιάς» παραδέχτηκε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη Χάιφα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνει εκτίμηση για το πότε θα τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα.

Από τα ξημερώματα σήμερα θα αρχίσουν ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, ενώ βοήθεια στέλνουν επίσης η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία, η Ιορδανία και η Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα Μπόινγκ 747 με επιβραδυντικά χημικά.

Από τους 40 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες. Έχασαν επίσης τη ζωή τους δύο αστυνομικοί, ένας εθελοντής πυροσβέστης και ένας πολίτης. Άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Χάιφα.

Δείτε το βίντεο