Για ιστορική ημέρα στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (24/3) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας το δημοσιεύμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να εξασφάλισε τεράστια προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αναφέροντας συγκεκριμένα η αμερικανική οικονομική εφημερίδα ότι η συμφωνία αφορά έως και 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και φέρεται να πρόκειται για ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «θα δούμε σήμερα κάτι πολύ σημαντικό, θα δούμε την Ευρώπη να ακολουθεί τον δρόμο των εμβολίων και για την ενέργεια».

Και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στο ενεργειακό εάν δεν πάρουμε μια μεγάλη θεαματική πρωτοβουλία να κινηθούμε στην αγορά και στην προμήθεια της ενέργειας όλοι μαζί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ εκτιμώντας ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση για κοινή προμήθεια από την ΕΕ για να υπάρξουν καλύτερες τιμές.

«Έχουμε μια εργαλειοθήκη και πολλές ενδεχόμενες δράσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, κορυφαία στη λίστα είναι αυτή της κοινής αγοράς, ενώ μια άλλη ιδέα είναι η κοινή αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Παράλληλα προτείνουμε ευθείες παρεμβάσεις στα τιμολογία ενέργειας όπως είναι το πλαφόν, αλλά με άλλες ιδέες όπως παρέμβαση της δομής της αγοράς ηλεκτρικού.

«Τις μεγάλες αποφάσεις τις παίρνουν οι ηγέτες. Είμαστε κοντά στη στιγμή της αλήθειας. Σήμερα θα είναι πιο σημαντικό το πρωί από το βράδυ. Περιμένουμε σήμερα αποφάσεις για τις τιμές».

Έχουμε προχωρημένες συζητήσεις με Κατάρ, Νορβηγία και Αίγυπτο εκτός από τις ΗΠΑ, η συμφωνία με τις οποίες έχει ειδικό βάρος, σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Όπως είπε επίσης ο κ. Σχοινάς ορίζοντας υλοποιήσης των αποφάσεων είναι ο ερχόμενος χειμώνας.