Η Ρωσία φέρεται να μην έχει σημειώσει ιδιαίτερες επιτυχίες στο πόλεμο της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύμφωνα με ουκρανικές και δυτικές πληροφορίες, το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί σε ένα μικρό βαθμό, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με την Ιρίνα Βέρεστσουκ, αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, περίπου 100.000 άμαχοι από την Μαριούπολη προσπαθούν να φύγουν, ενώ για ακόμη μία φορά ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο.

Επιπλέον, σύμφωνα με χάρτες του bbc.com, φαίνεται οι χερσαίες επιθέσεις να έχουν σταματήσει προς το Κίεβο στο Βορρά, όπως και προς την Οδησσό στο Νότο, όπου μάλιστα υπήρξε μικρή υποχώρηση του ρωσικού στρατού προς το Μικολάιφ, το οποίο σφυροκοπεί.

Χάρτης που συγκρίνει την προέλαση του ρωσικού στρατού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Αντιθέτως, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει καταλάβει πολύ λίγα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα προς τις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιοχές. Παράλληλα, δυτικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος -αν όχι το μεγαλύτερο- του ουκρανικού στρατού φέρεται να δραστηριοποιείται στα ανατολικά.

Μέχρι στιγμής, καμία πρόβλεψη δεν είναι σίγουρη για την επόμενη μέρα, όμως αναφορές από τις ουκρανικές αρχές, τονίζουν ότι ετοιμάζεται πολιορκία ή νέος γύρος σφοδρών όμως επιθέσεων σε Μαριούπολη και Οδησσό στο Νότο, καθώς βλέπουν ύποπτες κινήσεις από τον ρωσικό στρατό.

Χάρτης της Ανατολικής και Βόρειας Ουκρανίας, όπου έχουν σημειωθεί πρόσφατα οι περισσότερες επιθέσεις