Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να έχουν εξαπολύσει μια πετυχημένη αντεπίθεση γύρω από το Μικολάγιφ, μια πόλη στη νότια Ουκρανία, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την ανάλυση του Institute of the Study of War, ενός thinktank από τις ΗΠΑ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του πολέμου.

Όπως αναφέρει το ISW, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει πρόοδο μονάχα γύρω από τη Μαριούπολη, ενώ υπογραμμίζει πως αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό. Παράλληλα, αναφέρει πως υπάρχει και πτώση ηθικού μεταξύ των στρατιωτών.

Στο μεταξύ το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «συνεχίζουν βήμα βήμα να απελευθερώνουν εδάφη που βρέθηκαν προσωρινά υπό κατοχή σε όλες τις περιοχές που βρέθηκαν υπό πολιορκία». Αυτή είναι η πρώτη αναφορά σε αντεπιθέσεις, αναφέρει το ISW.

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, πάντως, στρατόπεδο στο Μικολάιγφ δέχθηκε ισχυρή επίθεση από ρωσικά στρατεύματα, ενώ κι άλλο ένα κτίριο κοντά στο στρατόπεδο μπήκε στο στόχαστρο ρουκετών. Από την επίθεση στο στρατόπεδο, ανέφεραν το CNN και η σουηδική εφημερίδα Expressen, υπήρξε αριθμός άγνωστος, ως τώρα, αριθμός νεκρών, αλλά που σε κάθε περίπτωση ξεπερνούν τους 40. Από το δεύτερο χτύπημα δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα.

Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ανθρώπους καταπλακωμένους και διασώστες να προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν από τα χαλάσματα. Μεταξύ αυτών ήταν κι ένα μικρό κορίτσι.

Το Μικολάγιφ που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο, είναι ένας από τους συνηθισμένους στόχους των ρωσικών επιθέσεων. Πριν από το χθεσινό βομβαρδισμό, οι ρωσικές δυνάμεις ήδη επιτέθηκαν στο Μικολάγιφ με βόμβες διασποράς σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις μέσα σε μια εβδομάδα σύμφωνα με τον οργανισμό Human Rights Watch.