Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, και σε συνέχεια των πρωινών επιθέσεων.

Νωρίτερα, η περιφερειακή εισαγγελέα είχε αναφέρει ως προς το συμβάν, και έναν πρώτο απολογισμό θυμάτων και τραυματιών, τα εξής: «Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν.

21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση» .

Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Χάρκοβο. «Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε η εισαγγελία.

Αργότερα, η ουκρανική πλευρά έκανε γνωστό, επίσης, πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο.

Τη σχετική είδηση μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού έγραψε σχετικά στο Facebook, κατά τις πηγές αυτές: «Οι δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τον σταθμό, καταστήματα, φαρμακεία και άλλα πολιτικά κτίρια στο κέντρο του χωριού».

Η αυτοδιοικητική αρχή διευκρίνισε ότι η κοντινή στρατιωτική υποδομή δεν έχει υποστεί ζημιές.

Οι καταγγελίες αυτές έρχονται στο φως την ώρα που ολοένα και περισσότερες φωνές από τη Δύση – κράτη, διακρατικοί οργανισμοί, ΜΚΟ και ΜΜΕ – κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου από τη ρωσική πλευρά.