Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Ουκρανία αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια ακόμα και αν ο πόλεμος με τη Ρωσία τελείωνε αύριο με κάποιο μαγικό τρόπο. Εμπειρογνώμονας από τη Μεγάλη Βρετανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ποιος είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για το Κίεβο μετά το τέλος του πολέμου. «Η Ουκρανία θα μπορούσε να κινδυνεύσει από εμφύλιο πόλεμο, ακόμη και αν αποκρούσει τη ρωσική επίθεση», υποστήριξε ένας πολεμικός αναλυτής.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η προέλαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα βρει σύντομα και άλλα εμπόδια κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερεί. Καθώς «η παραπαίουσα πολεμική μηχανή του παραλύει από τις κακές επικοινωνίες, τις ξεπερασμένες τακτικές και το καταστροφικά χαμηλό ηθικό», όπως λένε.

Αλλά ακόμη και αν οι προελαύνουσες φάλαγγες των ρωσικών τεθωρακισμένων αποσυρθούν, η δυστυχία των Ουκρανών μπορεί να μην έχει τελειώσει.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι μισθοφόροι και ο εμφύλιος

Ο δρ Μάικ Μάρτιν, από το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College στο Λονδίνο, λέει ότι οι πιο πρόσφατες κινήσεις του Πούτιν -όπως η πρόσληψη μισθοφόρων από τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την ενίσχυση των αποθαρρυμένων στρατευμάτων του- είναι «σημάδια απελπισίας».

Ο ίδιος απέρριψε την άποψη ότι οι μαχητές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ένα νέο πεδίο χωρίς εξοπλισμό και να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σφαγιαστούν».

Αλλά, προειδοποιεί ο Δρ Μάρτιν, ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ο εμφύλιος πόλεμος. Εμπνευσμένοι από τον ηγέτη τους, τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πολλοί απλοί Ουκρανοί έχουν προσφερθεί εθελοντικά για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή του μετώπου και έχουν εφοδιαστεί με τουφέκια εφόδου και άλλο οπλισμό.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Δρ Μάρτιν.

«Έχουν οπλίσει τους πάντες», γράφει στο Twitter. «Υπάρχουν πολλές πολιτοφυλακές και όπλα που κυκλοφορούν, ακόμη και οι Ρώσοι πληρώνουν πολιτοφυλακές στις αυτονομιστικές ζώνες. Οι ανεπαρκώς εκπαιδευμένες πολιτοφυλακές θα κάνουν λάθη και θα σκοτώσουν κατά λάθος αμάχους…».

Ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης μεταξύ των πολιτοφυλακών

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι

Από εκεί και πέρα, προειδοποιεί, είναι πολύ εύκολο τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι διάφορες φατρίες των ένοπλων πολιτοφυλακών να αρχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους: «Όλα αυτά είναι συνταγές για έναν εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί.

Ο Δρ Μάρτιν, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού που έχει γράψει εκτενώς για τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, λέει ότι ο κίνδυνος μιας εσωτερικής σύγκρουσης πρέπει να αποτελεί μέρος του υπολογισμού του προέδρου Ζελένσκι και των συμβούλων του.

Ο ίδιος δήλωσε: «Πρέπει να εξαναγκάσουν τη ρωσική στρατιωτική κατάρρευση προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην κοινωνία τους και αρχίσουν να οδεύουν προς έναν εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει να νικήσουν και στη συνέχεια να αφοπλίσουν τον πληθυσμό. Ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Μπιλ Μπρόουντερ ειδικός στις ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές, λέει ότι η νίκη στο πεδίο δεν είναι η μόνη οδός επιτυχίας του Πούτιν.

«Μέρος του στόχου του Πούτιν στην Ουκρανία δεν είναι μόνο να σκοτώσει ουκρανούς πολίτες, αλλά και να οπλίσει τη μαζική ροή προσφύγων που πηγαίνουν στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter. «Θέλει να ανατρέψει την εσωτερική μας πολιτική καθώς απορροφούμε τόσους πολλούς ανθρώπους».