Σχεδόν 100 υπηκόους τρίτων χωρών από την Τυνησία, την Γκάνα και τον Λίβανο, που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βοήθησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του, ώστε να επιστρέψουν οικειοθελώς με ασφάλεια στις χώρες καταγωγής τους.

Μεταξύ αυτών ήταν 77 Τυνήσιοι που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Ρουμανία και την Πολωνία, τρεις Λιβανέζοι υπήκοοι που είχαν μετακομίσει στη Ρουμανία και 17 Γκανέζοι φοιτητές. Άλλοι επτά μαθητές θα αναχωρήσουν για την Γκάνα.

Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 109.000 υπηκόων τρίτων χωρών έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζεται με κράτη, πρεσβείες, συνοριακές αρχές και κυβερνητικούς εταίρους για να διασφαλίσει ότι οιοι πολίτες αυτή μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τις γύρω χώρες. Μεταξύ των Τυνήσιων ήταν τρεις ενήλικες και ένα δίχρονο παιδί που πέρασαν πέντε μέρες κρυμμένοι στο υπόγειό τους στο Κίεβο της Ουκρανίας πριν φύγουν από τη χώρα.

Εκτός από την υποστήριξη των επιστροφών, παρέχεται ιατρική βοήθεια πριν την αναχώρηση, τροφή, τεστ για την COVID-19, εξοπλισμός ατομικής προστασίας και την πολύ αναγκαία επίγεια μεταφορά στα σημεία αναχώρησης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό του Οργανισμού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ενισχύεται στις χώρες προορισμού για να βοηθήσει τόσο τις αφίξεις που οργανώνονται από τον ΔΟΜ όσο και αυτές που συντονίζονται από μεμονωμένα κράτη.

Τονίζει επιπλέον ότι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και ξενοφοβικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, βελτιστοποίησε γιαυτό μηχανισμούς παραπομπής με τις κυβερνητικές αρχές και δημιούργησε ένα δίκτυο Hotlines στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία που παρέχει πληροφορίες σε όλους όσους αναγκάστηκαν να φύγουν Ουκρανία.