Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχε την Πέμπτη (10/3) με τον Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκειά της του ζήτησε να άρει το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να πάρει 40 μαχητικά F-16.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (11/3) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης ο Ερντογάν χαρακτήρισε «διπλωματική επιτυχία» τη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα του μπορεί και συνομιλεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να εξαργυρώσει τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια ζητώντας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και των εκσυγχρονισμό των υπολοίπων.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι του απάντησε ο Τζο Μπάιντεν σε αυτό το αίτημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε πάντως ότι εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας και πρόσθεσε πως επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας.