Συγκλονίζουν τα λόγια του Παντελή Μπούμπουρα, επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας σε Κριμαία και Χερσώνα, που βρίσκεται στην Οδησσό της Ουκρανίας με τους γιους του, ενώ η γυναίκα και η κόρη του έχουν επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Ο κλοιός φαίνεται να σφίγγει. Η πόλη αυτή η τουριστική, η πόλη της κουλτούρας, που δεν την βομβάρδισε ούτε ο Χίτλερ, αυτός ο μανιακός μπορεί να την καταστρέψει. Όπως καταστρέφει και σκοτώνει την ανθρωπότητα» ανέφερε ο κ. Μπούμπουρας, μιλώντας στην ΕΡΤ , για την «Ουδέσσα» του, την οποία αποκαλεί «βασίλισσα της Μαύρης Θάλασσας». «Εδώ θα μείνω μέχρι τέλους. Εάν έφευγα από εδώ θα ήμουν ένας ζωντανός-νεκρός» ξεκαθάρισε.

«Δεν περίμενα από τον ουκρανικό λαό να είναι τόσο μεγαλόψυχος»

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων της Οδησσού, στην οποία το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, ο κ. Μπούμπουρας αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι και ήρεμοι, στο βαθμό που μπορούμε γιατί δεν είμαστε και υπεράνθρωποι. Μιλάω με ανθρώπους από το Κίεβο και το Χάρκοβο και επίσης διακρίνω μια ηρεμία. Είναι σαν να συνήθισαν με τον πόλεμο και τον ζουν ως καθημερινότητά τους».

«Δεν περίμενα από τον ουκρανικό λαό να είναι τόσο μεγαλόψυχος και είμαι υπερήφανος για αυτούς» υπογράμμισε.

«Εάν έφευγα από εδώ θα ήμουν ένας ζωντανός-νεκρός»

Ο κ. Μπούμπουρας μιλώντας για τους λόγους που επέλεξε να μείνει στην Οδησσό, τόνισε ότι «για μένα η Ουκρανία είναι μια δεύτερη πατρίδα. Η γυναίκα του γιου μου είναι Ουκρανή. Η Ουκρανία με ανέβασε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε κρίση. Είμαι επίτιμος δημότης της Οδησσού. Είναι ένας λαός που αγαπάει την Ελλάδα. Είμαστε εδώ περίπου ενενήντα Έλληνες. Εάν έφευγα από εδώ θα ήμουν ένας ζωντανός-νεκρός. Έμεινα για να βοηθήσω όποιον έχει ανάγκη».

«Εδώ θα μείνω μέχρι τέλους. Μέχρι να δούμε μια Ουκρανία δυνατή και ανεξάρτητη. Ο ουκρανικός λαός απέδειξε πόσο υπερήφανος είναι. Αν είναι έξυπνοι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν την Ουκρανία στην Ε.Ε, γιατί έχει αποδείξει ότι το αξίζει» πρόσθεσε.

Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον ίδιο και τη δεύτερη πατρίδα του, την Ουκρανία, ο κ. Μπούμπουρας ανέφερε: «Μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο και το χειρότερο».