Newsroom

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση, ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Σούμι, μια προσωρινή εκεχειρία που σε γενικές γραμμές τηρείται σήμερα επέτρεψε την αποχώρηση αμάχων, μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 ξένων φοιτητών, μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι προσθέτοντας ότι κομβόι 20-30 ιδιωτικών αυτοκινήτων αναχωρούν κατά κύματα.

Στο μεταξύ, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε μερικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

«Ο ρυθμός της προέλασης του εχθρού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και προς ορισμένες κατευθύνσεις έχει ουσιαστικά σταματήσει», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Οι δυνάμεις που συνεχίζουν να προχωρούν, προχωρούν σε μικρά αποσπάσματα», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία βάζει στόχο αμάχους στην Ουκρανία

Στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βάζει στόχο αμάχους στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τερματίσει τη σύγκρουση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν θα την αφήσει να επεκταθεί.

«Έχουμε ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», πρόσθεσε.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί φρικτό πόνο και πως ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι καταστροφικός.

«Εθνικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που παύουν τη λειτουργία τους στη χώρα»

Το μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας πρότεινε την εθνικοποίηση εργοστασίων ξένης ιδιοκτησίας που παύουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα εξαιτίας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, όπως τη χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο.

Αρκετές ξένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Toyota, η Nike και η εταιρία οικιακού εξοπλισμού και επίπλων IKEA ανακοίνωσαν το προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και εργοστασίων στη Ρωσία προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Κρεμλίνο για να σταματήσει την εισβολή του στη γειτονική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα της Ενιαίας Ρωσίας, ο γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Αντρέι Τουρτσάκ δήλωσε ότι η αναστολή δραστηριοτήτων είναι ένας «πόλεμος» εναντίον των Ρώσων πολιτών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται η φινλανδικές εταιρίες τροφίμων Fazer, Valio και Paulig ως οι τελευταίες μιας σειράς επιχειρήσεων που ανακοινώνουν την αναστολή δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία.

«Η Ενιαία Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση παραγωγικών μονάδων των εταιριών που ανακοινώνουν την έξοδό τους και το κλείσιμο της παραγωγής στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τουρτσάκ.

«Είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά δεν θα ανεχθούμε να μας μαχαιρώνουν πισώπλατα, και θα προστατεύσουμε τον λαό μας. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος, όχι κατά της Ρωσίας συνολικά, αλλά κατά των πολιτών μας», δήλωσε.

«Θα λάβουμε αυστηρά μέτρα ως αντίποινα, ενεργώντας σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου», δήλωσε ο Τουρτσάκ.

Η Fazer και η Valio δεν ήθελαν να κάνουν κάποιο σχόλιο όταν το Reuters επικοινώνησε μαζί τους. Η εταιρία Paulig δεν απάντησε.

Η Fazer, που παράγει σοκολάτες, ψωμί και γλυκίσματα, έχει τρία αρτοποιεία στην Αγία Πετρούπολη και ένα στη Μόσχα, απασχολώντας περίπου 2.300 ανθρώπους. Η Valio έχει ένα εργοστάσιο τυροκομικών και απασχολεί 400 εργαζομένους στη Ρωσία ενώ η Paulig έχει μια μονάδα επεξεργασίας καφέ και απασχολεί 200 ανθρώπους στη χώρα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.