Newsroom

Μετά το κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν μέτρα, «παγώνοντας» ή αποχωρώντας από τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία. Ακολουθούν εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί.

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Daimler Truck ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία με άμεση ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με τη ρωσική Kamaz.

Ο όμιλος Mercedes-Benz Group ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις νομικές του επιλογές για εκποίηση του ποσοστού 15% που κατέχει στην Kamaz το συντομότερο δυνατόν, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σουηδική Volvo Cars ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις αυτοκίνητων στη ρωσική αγορά μέχρι νεωτέρας. Η Volvo πούλησε περίπου 9.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του κράτους.

Η General Motors δήλωσε ότι θα αναστείλει όλες τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η ιαπωνική Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι ίσως αναστείλει την παραγωγή και την πώληση των αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να πυροδοτήσουν προβλήματα στην εφοδιαστικής αλυσίδα.

Η γαλλική Renault θα αναστείλει κάποιες δραστηριότητες στις μονάδες συναρμολόγησης αυτοκίνητων στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα λόγω επιμελητειακών προβλημάτων. Η Renault είναι μεταξύ των δυτικών εταιριών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία. Ελέγχει επίσης την Avtovaz, τη μεγαλύτερη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Harley-Davidson Inc ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της και την αποστολή μοτοσικλετών της στη Ρωσία.

Η Ford Motor Co ενημέρωσε τον εταίρο της, τη Sollers, ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Οι βρετανικές Jaguar Land Rover (JLR) και Aston Martin παύουν τις αποστολές οχημάτων στη Ρωσία.

Η γερμανική BMW έπαυσε την εξαγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στη χώρα.

Αεροπορική βιομηχανία

Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μίσθωσης αεροσκαφών, η AerCap Holdings με έδρα το Δουβλίνο, θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης σε ρωσικούς αερομεταφορείς.

Η αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες.

H Airbus ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Τράπεζες

Η HSBC αρχίζει να περιορίζει τις σχέσεις με μια σειρά ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα, τη VTB.

Η σκανδιναβική Nordea ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει τις συναλλαγές με επενδυτικά ταμεία που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI) εξετάζει την αποχώρησή της από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Ενέργεια

Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε ότι δεν θα παράσχει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία.

Η BP εγκαταλείπει το ποσοστό της 19,75% στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις ρωσικές της δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2 στην οποία έχει ποσοστό 27,5%, και το οποίο ανήκει κατά 50% και τελεί υπό τη διαχείριση της Gazprom.

Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία. Η εταιρία έχει παρουσία στη Ρωσία εδώ και πάνω από 30 χρόνια και το 2012 συνήψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Rosneft.

Η δανέζικη Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα για τα εργοστάσια, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom κάθε χρόνο βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου.

Η Exxon Mobil θα αποχωρήσει από τις ρωσικές δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου, τις οποίες έχει αποτιμήσει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια και «παγώνει» νέες επενδύσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni σχεδιάζει να πουλήσει το ποσοστό του στον αγωγό Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, τον οποίο κατέχει από κοινού με τη ρωσική Gazprom. Η Eni έχει στρατηγικά μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το ρωσικό αέριο. Το 2020, οι αγορές αερίου της Eni από τη Ρωσία έφθασαν σχεδόν τα 22,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ακύρωσε τα σχέδιά του να αποκτήσει ποσοστό σε έργο κοιτάσματος αερίου της Gazprom και επανεξετάζει τον ρόλο του στον αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Centrica, στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος της Βρετανίας, η British Gas, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από συμφωνίες προμήθειες αερίου με εταίρους της στη Ρωσία, κυρίως την Gazprom.

Κινηματογράφος και τηλεόραση

Τα στούντιο του Χόλιγουντ Disney, Warner Bros και Sony Pictures Entertainment ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη διανομή ταινιών στη Ρωσία.

Βιομηχανίες

Ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Sandvik αναστέλλει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Το 2021, ο όμιλος άντλησε περίπου το 3,5% των εσόδων του στη Ρωσία. Δεν έχει παραγωγή στη χώρα, αλλά απασχολεί περίπου 900 εργαζόμενους στα τμήματα πωλήσεων και υπηρεσιών.

Επιμελητεία

Οι αμερικανικές United Parcel Service και FedEx Corp, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες επιμελητείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express ανέστειλε χθες τις κρατήσεις της από και προς τη Ρωσία.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk θα σταματήσει προσωρινά όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων προς και από τη Ρωσία. Η εταιρεία ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις της Hapag Lloyd με έδρα την Γερμανία και του ομίλου MSC με έδρα την Ελβετία.

Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι σταματά τις παραδόσεις DHL στη Ρωσία.

Η ελβετική εταιρία επιμελητείας Kuehne und Nagel αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις διανομές εισαγωγών προς τη Ρωσία με άμεση ισχύ. Από τη απόφαση εξαιρούνται ιατρικός εξοπλισμός, φάρμακα και ανθρωπιστικές προμήθειες.

Τεχνολογία

Apple

Η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Google της Alphabet ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows App store και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρία κατασκευής laptop Dell Technologies ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Τηλεπικοινωνίες

Η σουηδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Nokia θα σταματήσει τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

Άλλοι κλάδοι

Η φινλανδική εταιρία ελαστικών Nokian Tyres μεταφέρει την παραγωγή κάποιων βασικών σειρών προϊόντων της στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Η Nokian παράγει περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των 20 εκατ. ελαστικών στη Ρωσία, όπου απασχολεί περίπου 1.600 ανθρώπους.

Η φινλανδική εταιρία χημικών Kemira σταμάτησε τις παραδόσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από χθες και μέχρι νεωτέρας.

Η γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ.

Η Nike μπλόκαρε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί παραδόσεις στη χώρα.

Η σουηδική εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Electrolux διέκοψε όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία.

BMW και Porsche διακόπτουν τμήμα της παραγωγής τους λόγω έλλειψης εξαρτημάτων από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Porsche αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία.

Η BMW ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι μελετώνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το πού, πότε και για πόσο καιρό θα υπάρξουν προβλήματα.

Η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία προμηθεύεται συστήματα καλωδιώσεων από τη δυτική Ουκρανία και σε αυτή τη φάση βρίσκεται «σε εντατικές συνομιλίες» με τους εταίρους της για την προοπτική της συνεργασίας τους.

Η BMW ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει την παραγωγή αυτοκινήτων της στο εργοστάσιο του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, αλλά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη χώρα. Πέρυσι κατασκευάστηκαν στο Καλίνινγκραντ 12.000 αυτοκίνητα από κοινού με τον ρώσο εταίρο της Avtor και πούλησε συνολικά 49.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία. «Καταδικάζουμε την επίθεση κατά της Ουκρανίας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρίας και επανέλαβε ότι η BMW υποστηρίζει ξεκάθαρα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας του Ομίλου Volkswagen. «Τις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος και τόνισε ότι «βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά σε όλες τις δραστηριότητες επιτόπου κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.