Μαζική είναι η αποχώρηση μεγάλων εταιρειών από τη Ρωσία, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. «Η Δύση χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι αποδεκατίζεται η ρωσική οικονομία», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

ΙΚΕΑ

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας επίσης την αναστολή στη Λευκορωσία.

Η αναστολή αυτή αφορά κυρίως τη Ρωσία, όπου ο σουηδικός όμιλος έχει παρουσία από το 2000 και είναι από τους βασικούς Δυτικούς εργοδότες. Στη Λευκορωσία υπάρχουν μερικοί μόνο προμηθευτές και η εταιρία δεν έχει καταστήματα, σύμφωνα με την Ikea.

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και η βαθύτερή μας συμπόνια και ανησυχία μας στρέφεται στα εκατομμύρια ανθρώπων που επηρεάζονται», ανέφερε ο όμιλος.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε σχεδόν 15.000 εργαζομένους και οι επιχειρήσεις του ομίλου θα διασφαλίσουν την ασφάλεια απασχόλησης και εσόδων, προσφέροντας στήριξη προς εκείνους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο σουηδικός κολοσσός, που είναι η υπ’ αριθμόν 1 εταιρία του κλάδου.

Ενώ τα καταστήματα που λειτουργεί η εταιρία συμμετοχών Ingka συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που επηρεάζονται (12.000), η Ikea έχει σχεδόν 2.500 υπαλλήλους στο κομμάτι της παραγωγής, με τρία εργοστάσια στη Ρωσία, που παράγουν κυρίως για την τοπική αγορά.

Σύμφωνα με τον όμιλο, 47 προμηθευτές στη Ρωσία και 10 στη Λευκορωσία επηρεάζονται επίσης από την απόφαση, που κλείνει την πόρτα σε κάθε εισαγωγή-εξαγωγή από ή προς τις δύο χώρες.

Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ikea είχε δηλώσει αρχικά ότι θα κρατούσε ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα, δήλωση η οποία προκάλεσε επικρίσεις στη Σουηδία.

Και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εργοστασίων της στη Ρωσία «μέχρι νεοτέρας», ενώ διακόπτει και τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρία, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή στα εργοστάσια της Καλούγκα και του Νίζνι Νόβγκοροντ. «Με την αναστολή του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία, αντιδρούμε στη μεγάλη αβεβαιότητα και τις ανατροπές της γενικής κατάστασης», ανακοίνωσε η VW. Χθες, Τετάρτη, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις πωλήσεις αυτοκινήτων της στη Ρωσία, καθώς και τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της στη χώρα.

Η Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών στη Ρωσία

Μία συλλογή από Lego

Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Finans και όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Αναστείλαμε όλες τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία στον απόηχο των κυρώσεων και του απρόβλεπτου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», μετέδωσε το Finans επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Lego.

Η Lego δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

«Η Δύση χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι αποδεκατίζεται η ρωσική οικονομία»

Η Δύση χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι η ρωσική οικονομία αποδεκατίζεται ώστε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να μην μπορεί να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

«Χρειαζόμαστε να (…) υποβαθμιστεί η ρωσική οικονομία», σημείωσε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Λιθουανία.

«Χρειαζόμαστε να εξασφαλίσουμε (…) ότι η ρωσική οικονομία αποδεκατίζεται ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον Πούτιν και την πολεμική μηχανή», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσυνδέσει όλες τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT και να σταματήσει να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα με την Βρετανίδα ομόλογό του Τρας.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποσυνδεθούν από το SWIFT, πρέπει να τολμήσουμε να αρνηθούμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη», σημείωσε ο Λαντσμπέργκις από το Βίλνιους.