Έχουν ήδη συμπληρωθεί δέκα μέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ειδικοί της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν εκφράσει ανησυχία για την πιθανή απώλεια καλλιτεχνικών και ιστορικών μνημείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι περίπου 25 πίνακες της διάσημης λαϊκής καλλιτέχνιδας Μαρία Πριματσένκο καταστράφηκαν σε μουσείο στο Ιβάνκιβ μετά από ρωσική επίθεση.

Το Λβιβ έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που παρατηρούνται στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Άνθρωποι από όλη τη χώρα έχουν καταφύγει στην πόλη αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο, ενώ πολλές ξένες πρεσβείες έχουν επίσης μετεγκατασταθεί εκεί.

Οι κάτοικοι της ουκρανικής πολιτιστικής πρωτεύουσας βοηθούν τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των ιστορικών μνημείων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, καθώς τυλίγουν πολλά πέτρινα αγάλματα σε προστατευτικά σεντόνια.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην κεντρική Πλατεία Αγοράς της πόλης δείχνουν άνδρες να σκαρφαλώνουν σε σκάλες για να τυλίξουν γλυπτά του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αμφιτρίτης σε πλαστικό προστατευτικό. Μαζί με τα κοντινά αγάλματα των αρχαίου Θεού Άδωνι και της Aρτέμιδος, οι ασβεστολιθικές φιγούρες φιλοτεχνήθηκαν πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, με συνοδευτικά σιντριβάνια να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πλατείας.