Άλλη μία σημαντική μέρα η σημερινή, στην πορεία των όσων τραγικών συμβαίνουν εδώ και 8 μέρες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συνεχίζεται αδιάλειπτα στη χώρα. Σε λίγες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει ο 2ος γύρος των διπλωματιών επαφών των δύο χωρών στη Λευκορωσία.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες με την Ουκρανία, ωστόσο όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, η ουκρανική αποστολή αναμενόταν να φτάσει σήμερα το πρωί στο σημείο των διαπραγματεύσεων.

Ένα μέρος που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της περιοχής καθώς είναι εκεί όπου και υπεγράφησαν οι λεγόμενες «Συμφωνίες Μπελοβέζ» για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στις 8 Δεκεμβρίου του 1991.

Από ΕΣΣΔ σε κοινοπολιτεία – Το «Σπίτι του Κυνηγού»

Εκτός, ωστόσο, από τις δύο αντιπροσωπείες, «πρωταγωνιστής» στη διαπραγματευτική διαδικασία Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ο ίδιος ο χώρος των διμερών συνομιλιών. Συγκεκριμένα, στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Μπελοβέζ» και οι οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Ο χώρος των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Ο χώρος των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 στο χωριό Βισκούλι της Λευκορωσίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των τριών δημοκρατιών Μπόρις Γέλτσιν και Γενάντι Μπουρπούλις (Ρωσία), Στάνισλαβ Σουσκέβιτς και Βιάτσεσλαβ Κέμπιτς (Λευκορωσία) και Λέονιτν Κράβτσουκ και Βίτολντ Φόκιν (Ουκρανία) υπέγραψαν τις λεγόμενες «Συμφωνίες Μπελοβέζ» για τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Από εκείνη την ημερομηνία ορόσημο οι ηγέτες των τριών κρατών ανακοίνωσαν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά. Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.

Ο χώρος των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Το τραπέζι των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Στις 25 Δεκεμβρίου 1991, σε λιγότερο από 15 ημέρες δηλαδή, η ΕΣΣΔ αυτοδιαλύεται, προκαλώντας την ίδια ημέρα την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη σύσταση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης».

Ποια ήταν τα μέλη της Κοινοπολιτείας

Ο χώρος των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Υπογράφοντας στην ουσία το θάνατο της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991, οι ηγέτες των τριών κρατών επιχείρησαν να δώσουν ταυτόχρονα ισχυρή ώθηση στην Κοινοπολιτεία, στην οποία εντάχθηκαν – εκτός των τριών ιδρυτικών κρατών – 11 ακόμη δημοκρατίες, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν το Τουρκμενιστάν, η Γεωργία και η Μολδαβία.

Σύμφωνα με την ιδρυτική της πράξη, η Κοινοπολιτεία συντονίζει τις πολιτικές των μελών της στους τομείς: της οικονομίας, των εξωτερικών σχέσεων, της άμυνας, της μετανάστευσης και την προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ προβλεπόταν να διοικείται από ένα ανώτατο συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν αυτοδίκαια οι αρχηγοί των κρατών των χωρών -μελών. Η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ) δέχεται, ωστόσο, ένα ισχυρό πλήγμα το φθινόπωρο του 2008, καθώς η Γεωργία εκφράζει τότε την πρόθεσή της να αποχωρήσει μετά τα γεγονότα στην Νότια Οσετία, ενώ ανάλογη στάση κρατά και η Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ο χώρος των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας