Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Αυστραλία, η οποία εδώ και μία εβδομάδα πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές στο ανατολικό της τμήμα. Οι υπηρεσίες διάσωσης ζήτησαν από περίπου 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που κατευθύνονται σήμερα προς το Σίδνεϊ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους για μια περιοχή μήκους 400 χιλιομέτρων κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, στην οποία περιλαμβάνονται τα προάστια του Σίδνεϊ.

Το Κουίνσλαντ και η Νέα Νότια Ουαλία έχουν χτυπηθεί σφοδρά από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα πόλεις να αποκοπούν από την υπόλοιπη χώρα και εκατοντάδες σπίτια και αγροκτήματα να βρεθούν κάτω από το νερό.

Πλημμύρες στην Αυστραλία

Στη Νέα Νότια Ουαλία οι αρχές ζήτησαν σήμερα από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και από άλλους 300.000 να έτοιμοι να το πράξουν σύντομα.

«Πολλοί άνθρωποι ξύπνησαν σήμερα και βρήκαν μεγάλο μέρος της πολιτείας τους κάτω από το νερό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ. «Αν σας έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, σας παρακαλώ φύγετε», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν, προτού βελτιωθούν στην πολιτεία», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι πλημμύρες σε κάποιες περιοχές θα είναι χειρότερες από τις περσινές, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί οι σοβαρότερες των τελευταίων 60 ετών.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πολιτείας, η Καρλίν Γιόρκ, προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο «που είναι δύσκολο να προβλεφθεί» και το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνο για το Σίδνεϊ και τα προάστιά του.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το φράγμα Ουαραγκάμπα, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ από το οποίο προέρχεται το 80% του πόσιμου νερού που καταναλώνει η πόλη, έχει φτάσει στο μέγιστο της χωρητικότητάς του και από χθες το νερό υπερχειλίζει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποιες περιοχές της πόλης. Σήμεα το πρωί η γέφυρα Ουίντσορ, στο δυτικό Σίδνεϊ, ήταν σχεδόν ολόκληρη κάτω από το νερό.

Πλημμύρες στην Αυστραλία

Σύμφωνα με τον Ντιν Νάραμορ, μετεωρολόγο στη Νέα Νότια Ουαλία, 50 με 150 χιλιοστά βροχής ενδέχεται να πέσουν στο Σίδνεϊ τις επόμενες ώρες. «Αυτό πιθανόν να προκαλέσει ξαφνικές, επικίνδυνες πλημμύρες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων», προειδοποίησε.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι επέστρεψαν και στο Κουίνσλαντ, το οποίο επλήγη από πλημμύρες τις προηγούμενες ημέρες, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει «εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις» σήμερα.

«Οι συνθήκες θα είναι ασταθείς τις επόμενες 24 με 48 ώρες», προειδοποίησε η πρωθυπουργός της πολιτείας Αναστέιζα Παλατσούκ. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες καταιγίδες και πλημμύρες να μας πλήττουν απανωτά», τόνισε.

Η Αυστραλία πλήττεται σφοδρά από την κλιματική αλλαγή: η ξηρασία, οι φονικές δασικές πυρκαγιές, η λεύκανση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου και οι πλημμύρες είναι ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα φαινόμενα.

Στις ανατολικές ακτές της χώρας κυριάρχησε το καλοκαίρι το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνδέεται με ισχυρές βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά.