Την πορεία του προς τα σύνορα συνεχίζει το ελληνικό κομβόι, την 8η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Το ελληνικό κομβόι ξεκίνησε την Τετάρτη (2/3) από τη Μαριούπολη και σήμερα αναχώρησε από τη Ζαπορίζια μετά τη χθεσινή εφιαλτική στιγμή με τις σφαίρες που δέχθηκε.

Στο κομβόι βρίσκονται οικογένειες ομογενών με μικρά παιδιά, ενώ όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Open, Σωτήρης Δανέζης, στα παράθυρα των αυτοκινήτων γράφει τη λέξη «παιδιά», ώστε να είναι προσεκτικοί οι πολιτιφύλακες και οι στρατιώτες που θα συναντήσουν στην πορεία τους.

Ο Γιάννης Μπερσίμης, ήταν στο Σαρτανά, και φεύγει μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Όπως περιγάφει στην κάμερα του Open «όλο το πολεμικό σκηνικό το ζήσαμε στον Σαρτανά, με μια φυγή περιπετειώδη, φτάσαμε στη Μαριούπολη, δεχτήκαμε βομβαρδισμούς. Στο κομβόι αντιμετωπίσαμε μάχες στον δρόμο να πηγαίνουμε από επαρχιακούς δρόμους, να σταματάμε, να γυρνάμε πίσω, χθες το βράδυ στα καταφύγια. Τρόμος πάλι στα παιδιά. Ακούμε από τα παιδιά “θα πεθάνουμε;”. Στον Σαρτανά ξεκίνησαν πυροβολισμοί με οβίδες και βαριά όπλα, κατεβήκαμε στα κελάρια των σπιτιών, το μόνο που προλάβαμε να πάρουμε ήταν τα διαβατήριά μας, χωρίς νερό και φαγητό».

«Όταν βγήκαμε να φύγουμε ήταν τραγική κατάσταση, δίπλα μας να έχουν πέσει σπίτια, κόσμος να τρέχει καπνισμένος, το μόνο που θες είναι να σώσεις τη ζωή σου, να πάρεις τα παιδιά σου, να φύγεις για κάπου που θα αισθάνεσαι πιο ασφαλείς. Μιλάμε για στρατιώτες που έχουν ίδιο πρόσωπο, ίδια γλώσσα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα ουκρανικά από τα ρωσικά» πρόσθεσε.

Έχω αφήσει πίσω την οικογένεια της συζύγου μου, δεν είχαν διαβατήρια και δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν.

«Ακούς από πάνω σου αεροσκάφη, οβίδες να πέφτουν»

Για την πορεία του κομβόι ανέφερε «Δεν υπήρχε λεπτό να μην φοβάσαι, να ακούς από πάνω σου αεροσκάφη, να ακούς οβίδες να πέφτουν, όταν περνάς από χωριά με καμένα σπίτι, κόσμο να κλαίει, χωρίς να ξέρεις αν ένας που είναι ξαπλωμένος στον δρόμο είναι νεκρός, τραυματισμένος ή στενοχωρημένος για το σπίτι του».

«Αναθεωρείς πολλά πράγματα, όταν έχεις λίγο νερό και λες δεν θέλω να πιώ νερό και το αφήνεις για το παιδί σου». «Ειρήνη και αγάπη» είναι το μήνυμα που στέλνει, ενώ τονίζει πως έχω πει στις κόρες μου να είναι δυνατές.