Σε χώρα «φάντασμα» μετατρέπεται σιγά σιγά η Ουκρανία, μετά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία, καθώς οι πόλεις μετατρέπονται σε νεκροταφεία, ενώ χιλιάδες πολίτες γίνονται πρόσφυγες και σπεύδουν στα δυτικά σύνορα.

Μάλιστα, η Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς φοβάται ότι θα δημιουργηθεί μια καινούργια προσφυγική κρίση, ενώ μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι πρόσφυγες ενδέχεται να φτάσουν τα 1 εκατ. άτομα.

Ήδη η Πολωνία εκπονεί σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Jaro Nad, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera: «Ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός προσφύγων να έρθουν από την Ουκρανία στο έδαφός μας».

Επίσης, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, λίγες ώρες πριν την εισβολή, δήλωσε ότι «εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας».

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press, που δείχνουν πολίτες να εγκαταλείπουν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας: