Νέα βίντεο που «κόβουν» την ανάσα από το Κίεβο βγήκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν την στιγμή που οι πολίτες μαθαίνουν επίσημα την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι σειρήνες ακούγονται σε όλη την πόλη, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο και κολλημένοι στη κίνηση, ενώ αρκετοί μένουν έκπληκτοι, αφού δεν περίμεναν ο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Μην πανικοβάλλεστε, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε», ανέφερε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Παράλληλα, αρκετοί έσπευσαν σε καταφύγια, τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να αδειάζουν, ενώ πολλοί άρχισαν να εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα και κατευθύνονται προς τα δυτικά, με στόχο να βρεθούν σε εδάφη που υπάρχει στρατός του ΝΑΤΟ.

«Ετοιμαζόμαστε για Ουκρανούς πρόσφυγες»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του aljazeera.com, οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν την χώρα θα κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ παράλληλα αρκετά κράτη αναμένουν μία νέα προσφυγική κρίση.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Jaro Nad, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Al Jazeera: «Ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός προσφύγων να έρθουν από την Ουκρανία στο έδαφός μας».

Επίσης, Πολωνία είπε ότι εκπονεί σχέδια για την αντιμετώπιση έως και ενός εκατομμυρίου προσφύγων.