Ο Καναδάς ξεκίνησε την Τρίτη (22/2) μια ανεξάρτητη, δημόσια έρευνα για τη χειρότερη μαζική δολοφονία που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, όταν, πριν από δύο χρόνια, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό σκότωσε 22 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία.

«Πολλοί βρίσκονται εδώ για να μάθουν τι συνέβη, γιατί συνέβη και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ» δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο αστυνομικός διευθυντής και πρόεδρος της «Επιτροπής μαζικών απωλειών», Μάικλ ΜακΝτόναλντ.

Η επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά και τις τοπικές αρχές της Νέας Σκωτίας για να ρίξει φως σε αυτήν την επίθεση, για την οποία την εποχή εκείνη η αστυνομία είχε δεχτεί δριμύτατη κριτική.

Στις 18 και 19 Απριλίου 2020, κυκλοφορώντας με ένα ψεύτικο περιπολικό, ένας 51χρονος ειδικός στην προσθετική οδοντιατρική, σκότωσε ανθρώπους που γνώριζε αλλά και άλλους που του ήταν εντελώς άγνωστοι, κάνοντας μια «φονική βόλτα» σε αυτήν την αγροτική, ήσυχη περιοχή.

Έπειτα από καταδίωξη 12 ωρών, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν σε ένα βενζινάδικο.

Η έρευνα για τη σφαγή αυτή επεκτάθηκε σε 16 κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πυρποληθεί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μια αστυνομικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Την Τρίτη (22/2), κατά την έναρξη της έρευνας, ο ΜακΝτόναλντ διάβασε τα ονόματα των 22 θυμάτων και στη συνέχεια η επιτροπή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να «συναντηθούν με τις οικογένειες» των θυμάτων.

«Τις τελευταίες εβδομάδες άκουσα τα μέλη των οικογενειών να εκφράζουν ανησυχία και οργή για τη δομή της έρευνας. Έχουν την εντύπωση ότι θα μείνουν στο σκοτάδι. Αυτό, όχι μόνο δείχνει έλλειψη σεβασμού, αλλά μας οδηγεί επίσης στο ερώτημα: αν οι οικογένειες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία, πώς θα την εμπιστευτεί το κοινό;» διερωτήθηκε ο Τιμ Χιούστον.

Η επιτροπή αναμένεται ότι θα δώσει τον Μάιο στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεσή της και τον Νοέμβριο τα οριστικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της.