Η Μαρία Γουόρμινγκ Μπρινκ Τσαλαπάτη, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μάθει στους Δανούς την ποιότητα και την αξία των ελληνικών κρασιών. Μισή Δανή και μισή Ελληνίδα, δημιούργησε μία κάβα στο κέντρο της Κοπεγχάγης με το όνομα «Οινοφιλία», όπου διαθέτει αποκλειστικά ελληνικούς φυσικούς οίνους.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Γλυκιά ζωή» που αναμεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τη «Φωνή της Ελλάδας», η αγάπη της για το κρασί δημιουργήθηκε όταν έζησε στην Ελλάδα, για εννέα χρόνια περίπου.

«Όλα άρχισαν από ένα ποτήρι οίνου. Ένα βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, ένας οινοχόος σε μία κάβα, που γνώριζε καλά τα ιδιαίτερα ξεχωριστά ελληνικά κρασιά μου έδωσε και δοκίμασα ένα κρασί από τη σπάνια ποικιλία μαύρο καλαβρυτινό από τα βουνά της Πελοποννήσου. Αυτό ήταν. Μαγεύτηκα» δήλωσε η κα. Γουόρμινγκ Μπρινκ Τσαλαπάτη και κάπως έτσι δημιούργησε την κάβα στη Δανία με τα ελληνικά κρασιά.

«Δεν γνωρίζουν οι Δανοί τους ελληνικούς οίνους, δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μία παράδοση με το κρασί από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Γνωρίζουν την ιστορία των ιταλικών ή των γαλλικών οίνων. Προσπαθώ και κάνω σεμινάρια για τους ελληνικούς οίνους…» είπε η κα. Γουόρμινγκ Μπρινκ Τσαλαπάτη και συμπλήρωσε ότι είναι δύσκολη δουλειά, αλλά της αρέσει πολύ.

Μέσα από την προσπάθεια της και την ελληνική κάβα που άνοιξε, έχει καταφέρει να κάνει τους Δανούς να αγαπήσουν το ξινόμαυρο και το ασύρτικο και έπεται συνέχεια… Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνο-Δανή λάτρης του ελληνικού οίνου έρχεται στην Ελλάδα όσο συχνότερα μπορεί και επισκέπτεται τα οινοποιεία όπως δήλωσε για να έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς και να δοκιμάζει τα κρασιά στον τόπο τους.