Νέα τροπή στην ουκρανική κρίση δίνει δημοσίευμα του BBC. Αναφέρει πως η κλιμάκωση της έντασης τα δύο τελευταία 24ωρα στην περιοχή είναι «προκατασκευασμένη» από τη Ρωσία. Μάλιστα, υποστηρίζει πως η εκκένωση του Ντόνμπας μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δύο ημέρες και όχι την Παρασκευή (18/2)!

Οι ηγέτες των αυτόνομων περιοχών του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ – όπου τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν δύο εκρήξεις – ανέφεραν πως έδωσαν εντολές για εκκένωση την Παρασκευή (18/2). Είπαν σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να μεταφερθούν στη Ρωσία με την πόλη του Ροστόφ να τους υποδέχεται. Ανέφεραν πως περίμεναν άμεση επίθεση από τον ουκρανικό στρατό.

Στην περιοχή, ωστόσο, μένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κι ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειαζόταν πολύ καιρό για να σχεδιαστεί, αλλά και να πραγματοποιηθεί με το BBC να προσθέτει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ακολουθεί μια άμεση εκκένωση. Βέβαια, από τη μεριά τους τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως πολλά λεωφορεία μετέφεραν κόσμο στη Ρωσία.

Ο Ντένις Πούσιλιν, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, υποστήριξε πως η Ρωσία συμφώνησε να προσφέρει καταλύματα για όσους έφυγαν από το Ντόνμπας.

Ανακοίνωσε την εκκένωση σε βίντεο όπου τόνισε ότι γυρίστηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, υπογραμμίζει το BBC, έκανε έρευνα στα metadata του βίντεο και ανακάλυψε πως στην πραγματικότητα γυρίστηκε πριν από δύο ημέρες και η έξαρση των εχθροπραξιών είναι ένα καλοδουλεμένο πλάνο.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του προς τον αμερικάνικο λαό εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ρωσία έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρόλο που ο Μπάιντεν προειδοποίησε τους Ρώσους πως θα ακολουθήσουν κυρώσεις, ανέφερε πως «όσο δεν έχει συμβεί επίθεση, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη διπλωματία». Ένα από τα τελευταία χαρτιά στη διπλωματική σκακιέρα είναι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου.