Στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» πάνω από τα μισά παιδιά εκεί στην ηλικία μετά τα 9 τους χρόνια θα απαντούσαν «αστροναύτης». Τα ταξίδια στο διάστημα και η πανοραμική οπτική της Γης θα είναι πάντα αγαπημένο topic για μικρούς και μεγάλους. Στην πραγματικότητα κανείς μας δεν έχει αναρωτηθεί τι χρειάζεται πρακτικά κάποιος για να ταξιδέψει στο διάστημα. Εκτός από χρήματα μιας και ο διαστημικός τουρισμός είναι σε άνοδο πλέον.

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει αστροναύτης; Είναι δύσκολο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και τώρα, η NASA αποκαλύπτει τα βασικά κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους υποψηφίους. Οπότε αν βγει η επόμενη αγγελία ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Τι κάνει όμως ένας αστροναύτης;

ένας αστροναύτης στο διάστημα

Πριν φτάσουμε στο βιογραφικό και τις δεξιότητες ας δούμε τι κάνει στην πράξη ένας αστροναύτης. Τα καθήκοντά του έχουν μεγάλο εύρος, από την έρευνα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέχρι την στελέχωση πραγματικού διαστημοπλοίου.

Οι αστροναύτες της NASA συμμετέχουν σε πειράματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το ανθρώπινο σώμα, τη ζωή στο διάστημα καθώς και έρευνες κατά ασθενειών όπως ο καρκίνος. Παράλληλα, κάνουν προσπάθειες και προετοιμάζονται σκληρά για ταξίδια που η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής μοναχά έχει φανταστεί.

Όπως ένα ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης ή ένα ταξίδι στον Άρη.

Τα προσόντα για να γίνει κάποιος αστροναύτης στη NASA

τα προσόντα που απαιτεί η NASA για να γίνεις αστροναύτης

Για να γίνει κανείς αστροναύτης, πρέπει αρχικά να είναι Αμερικανός πολίτης. Χρειάζεται να έχει μεταπτυχιακό σε κάποιον τομέα της STEM από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Τα πτυχία που απαιτούνται συνήθως αφορούν τη βιολογία, τη φυσική, τα μαθηματικά, τον προγραμματισμό ή τη μηχανολογία.

Επιπλέον, πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσίας σε σχετικό κλάδο, μετά την απόκτηση του πτυχίου, ή να έχει «τουλάχιστον 10.000 ώρες εμπειρίας ως πιλότος αεροσκάφους».

Από τα πιο βασικά κομμάτια απαιτήσεων της NASA είναι ο υποψήφιος να μπορέσει να περάσει τις δύσκολες σωματικές δοκιμασίες.

Σε επίπεδο προσωπικότητας, η NASA αναζητά κοινωνικούς υπαλλήλους με ηγετικές ικανότητες και ομαδικό πνεύμα.

Αστροναύτες στο διάστημα

Η Επιτροπή Επιλογής Αστροναυτών της NASA εξετάζει τις αιτήσεις (ρεκόρ 18.300 αιτήσεων το 2016) και αξιολογεί τα προσόντα κάθε υποψηφίου. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο προσκαλεί μια μικρή ομάδα υποψηφίων με τα περισσότερα προσόντα για συνεντεύξεις στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον του Τέξας.

Από τους ερωτηθέντες, περίπου οι μισοί καλούνται να επιστρέψουν για δεύτερες συνεντεύξεις. Από αυτήν την ομάδα, επιλέγονται οι νέοι υποψήφιοι αστροναύτες της NASA. Αναφέρονται για εκπαίδευση στο Τζόνσον και περνούν τα επόμενα δύο χρόνια μαθαίνοντας βασικές δεξιότητες αστροναυτών όπως περπάτημα στο διάστημα, χειρισμός του διαστημικού σταθμού, πτήση αεροπλάνων T-38 και έλεγχος ρομποτικού βραχίονα.

Με τα σχέδια της NASA για το μέλλον της εξερεύνησης, νέοι αστροναύτες θα πετάξουν μακρύτερα από ποτέ στο διάστημα σε σεληνιακές αποστολές και μπορεί να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πετάξουν στον Άρη.