Όταν οι αστροναύτες της NASA επισκεφθούν την επόμενη φορά τη Σελήνη, θα είναι μια σκοτεινή και σκιερή αποστολή. Οι φιλοδοξίες του διαστημικού οργανισμού για το νέο ταξίδι στο φεγγάρι, μια αποστολή που ονομάζεται Artemis, στοχεύουν να φέρουν αστροναύτες στο σκοτεινό τμήμα του δορυφόρου μας αργότερα μέσα σε αυτή τη δεκαετία. Η αποστολή αναμένεται να προσγειωθεί στον Νότιο Πόλο, ένα μέρος όπου ο ήλιος σπάνια ανατέλλει πάνω από τους σεληνιακούς λόφους.

Η NASA ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς εξερευνητές της σελήνης σε αυτές τις απόκοσμες συνθήκες. Αυτή την εβδομάδα, το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον κυκλοφόρησε μια εικόνα δυτών της NASA που προσομοιώνουν τι θα ζήσουν οι αστροναύτες στον Νότιο Πόλο. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Ουδέτερης Πλευστότητας του οργανισμού στο Χιούστον, μια τεράστια πισίνα βάθους 12 μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει συνθήκες χαμηλότερης βαρύτητας.

Η σκληρή εκπαίδευση στο απόλυτο σκοτάδι

«Καθώς η NASA ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μαύρο στο Νότιο Πόλο της Σελήνης ως μέρος του προγράμματος Artemis, οι δύτες στο Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) στο Χιούστον θέτουν το σκηνικό της μελλοντικής εκπαίδευσης στο Moonwalk προσομοιώνοντας σε συνθήκες σεληνιακού φωτισμού», είπε η Μέγκαν Ντιν, ειδικός σε θέματα δημοσίων υποθέσεων της NASA, μέσω email.

Το Εργαστήριο Ουδέτερης Πλευστότητας είναι συχνά ένας έντονα φωτισμένος χώρος εκπαίδευσης. Αλλά για αυτήν την αποστολή, έχουν προσπαθήσει πολύ για να δημιουργήσουν συνθήκες σκότους.

Αστροναύτης στη Σελήνη

«Αυτή η δοκιμή και αξιολόγηση περιελάμβανε το σβήσιμο όλων του φωτισμού στην εγκατάσταση, την εγκατάσταση μαύρων κουρτινών στους τοίχους της πισίνας για την ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων και τη χρήση μιας ισχυρής υποβρύχιας κινηματογραφικής λάμπας, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ακριβώς πριν από την επερχόμενη εκπαίδευση για τους αστροναύτες», εξήγησε η Ντιν. .

Το χώμα στο κάτω μέρος της πισίνας προορίζεται να μιμείται το κιμωλιακό σεληνιακό έδαφος. Είναι ως επί το πλείστον «κοινή άμμος φίλτρου πισίνας», σημείωσε η NASA, την οποία χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες πισίνας για να πιάσουν βρωμιά και άλλα σωματίδια.

Πότε ακριβώς θα μπορούσαν οι αστροναύτες των ΗΠΑ να πατήσουν ξανά το πόδι τους στο φεγγάρι; Η NASA σχεδιάζει φιλόδοξα να προσγειώσει το πλήρωμά της στον Νότιο Πόλο το 2025.