Η Χιλή ξεκίνησε την εθνική εκστρατεία της για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, η οποία θα δίνεται, σε πρώτη φάση, στους πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων.

Σε αυτήν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία λαμβάνουν την τέταρτη δόση από τις 10 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα, 72 ετών, προώθησε την έναρξη αυτής της εκστρατείας λαμβάνοντας μια τέταρτη δόση, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Για να προστατευτούμε, ακολουθήσαμε μια στρατηγική από την πρώτη ημέρα, η οποία συνίσταται στο να προλαμβάνουμε, να έχουμε προβάδισμα προκειμένου ο κορονοϊός να μην μας καταλάβει εξαπίνης», είπε σε δημοσιογράφους.

Η Χιλή ξεκινά αυτήν την εκστρατεία, την ώρα που η χώρα σπάει ένα μετά το άλλο τα ημερήσια ρεκόρ μολύνσεων. Την Δευτέρα (7/2) κατέγραψε περισσότερα από 31.000 νέα κρούσματα.

Στη Χιλή, το 89,6% του πληθυσμού ηλικίας 3 ετών και άνω έχει λάβει δύο δόσεις ή ένα μονοδοσικό εμβόλιο και το 73,9% έχει κάνει μια τρίτη δόση.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν φθάσει πλέον τα 2,4 εκατομμύρια

Για την ακρίβεια στη Χιλή ξεπεράστηκε τη Δευτέρα το τραγικό ορόσημο των 40.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 73 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με το σύνολό τους να φθάνει τους 40.060.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 31.063 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 2.405.672.

Ο δείκτης θετικότητας των τεστ βρίσκεται στο 23,67% σε εθνική κλίμακα και στο 23,33% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο (7 εκατ. κάτοικοι).

Πάντως ο υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Ενρίκε Πάρις, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» στοιχείο τη μείωση των κρουσμάτων. «Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί. Δεν λέμε πως νικήσαμε την πανδημία, αλλά ο αριθμός της περασμένης Παρασκευής (σ.σ. 37.468 κρούσματα, ρεκόρ) μπορεί να ήταν η “κορύφωση”», εξήγησε.

Νέο κύμα, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον, πλήττει τη Χιλή εν μέσω θέρους του νότιου ημισφαιρίου και υψηλής τουριστικής κίνησης.