Ο δήμαρχος της Οτάβας Τζιμ Γουότσον κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της καναδικής πρωτεύουσας από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων οδηγούς φορτηγών.

«Αυτό αντανακλά τον σοβαρό κίνδυνο και την απειλή που συνιστούν για την ασφάλεια των κατοίκων οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και τονίζει την ανάγκη για υποστήριξη από άλλες αρχές και κυβερνητικά κλιμάκια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο δήμαρχος της καναδικής πρωτεύουσας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα επιβάλει.

Το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της Οτάβα μέχρι στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν χθες στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίσθηκαν και σήμερα, κυρίως στο Κεμπέκ.