Την προσευχή του στα αραβικά, ζητώντας την βοήθεια του Θεού, φαίνεται πως έκανε ο ένοπλος που το περασμένο Οκτώβριο είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν στρατιώτη στην πρωτεύουσα του Καναδά, πριν επιτεθεί στο κοινοβούλιο της χώρας, και πέσει νεκρός από πυρά αστυνομιών και φρουρών ασφαλείας, λίγη ώρα μετά την εισβολή του.

Ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό έφτιαξε το σύντομο βίντεο, αποσπάσματα του οποίου δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, με το κινητό του τηλέφωνο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις στην Οτάβα, την 22η Οκτωβρίου. Το ανεπεξέργαστο βίντεο δημοσιοποιήθηκε από την αστυνομία χθες Παρασκευή.

Στο μεγαλύτερο μέρος του βίντεο του Ζεχάφ-Μπιμπό, ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, είχε ήδη δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, εκτός από περίπου 18 δευτερόλεπτα που η αστυνομία δεν έσωσε στη δημοσιότητα για επιχειρησιακούς λόγους, όπως ανέφερε.

Το πλήρες βίντεο ανοίγει με τον 32χρονο Ζεχάφ-Μπιμπό, να προσεύχεται στα αραβικά και τελειώνει με τον άνδρα να λέει: «Κύριε δέξου με και ειρήνη σε εσένα και στους μουτζαχεντίν. Είθε ο Αλλάχ να σας καταραστεί».

Όπως ανέφερε η καναδική αστυνομία σε ανακοίνωσή της τα 18 δευτερόλεπτα του βίντεο που είχαν αφαιρεθεί από την προηγούμενη εκδοχή, θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να καθοριστούν οι αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης του Ζεχάφ-Μπιμπό ενώ πρόσθεσε ότι χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τη γλώσσα που ο καναδός χρησιμοποίησε.

Στο τμήμα του βίντεο που είχε ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε αναφέρει πως οι ενέργειές του έγιναν σε αντίποινα για την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων του Καναδά στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Το βίντεο αυτό μας υπενθυμίζει με οξύ τρόπο την ανάγκη να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, Στίβεν Μπλέινι, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζεχάφ-Μπιμπό πραγματοποίησε την επίθεσή του τρεις εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να στείλει δυνάμεις στο Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση του Καναδά επεξέτεινε έκτοτε την αποστολή για έναν χρόνο, ενώ πλέον συμμετέχει εκ νέου στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Δύο ημέρες πριν ο Ζεχάφ-Μπιμπό εξαπολύσει τις επιθέσεις, ένας άλλος μουσουλμάνος είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του και σκοτώσει έναν στρατιώτη στο Κεμπέκ.