Η θρυλική ηθοποιός Monica Vitti έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών και βύθισε στο πένθος την Ιταλία. Τα social media έχουν κατακλύσει αποχαιρετιστήριες αναρτήσεις , ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, έγραψε χαρακτηριστικά το εξής: «Αντίο Monica Vitti, αντίο στην βασίλισσα του ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε».

Σύμφωνα με το deadline.com, η Vitti έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά την συνεργασία με τον θρυλικό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Τότε, η καριέρα της εκτοξεύθηκε, αφού πρωταγωνίστησε στο «L’Avventura», ενώ έπαιξε στις κλασσικές ταινίες «La Notte» με τους Jeanne Moreau και Marcello Mastroianni και «L’Eclisse» με τον Alain Delon.

Παρόλα αυτά, μόλις σταμάτησε την συνεργασία με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, ξεκίνησε να παίζει σε κωμωδίες, ενώ συνεργάστηκε και με τον σκηνοθέτη Μάριο Μονιτσέλι.

Συνέχισε όμως να εμφανίζεται δίπλα στον Marcello Mastroianni, αφού έπαιξαν στο «The Pizza Triangle», ενώ είχε κεντρικό ρόλο στο «The Phantom Of Liberty» του Luis Bunuel.

Μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έκανε δύο ταινίες με την Claudia Cardinale.

Η Monica Vitti απέσπασε συνολικά πέντε βραβεία Ντέιβιντ Ντι Ντονατέλο Α’ Γυναικείου Ρόλου, επτά Ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, το Βραβείο Χρυσού Λέοντα σταδιοδρομίας του Φεστιβάλ Βενετίας και ήταν υποψήφια για BAFTA.

Όμως την δεκαετία του ’90 ξεκίνησε να αποσύρεται από την υποκριτική, καθώς νόσησε με Αλτσχάιμερ και έδωσε μάχη μέχρι το τέλος της ζωής της.

Σημειώνεται, ότι η Monica Vitti το 2000 παντρεύτηκε τον Ιταλό πιανίστα και συνθέτη Roberto Russo, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από το 1973.